12 december 2019

Kaarsjesavond Schiedam

In magische, sprookjesachtige sfeer klinken er kerstliedjes, de straatverlichting dooft en kaarsen branden op de Grote Markt. Kom ook en zing mee!

Waar: Grote Markt, Hoogstraat, Lange Kerkstraat, Land van Belofte
Wanneer: Do 12 december
Hoe laat: Van 17 - 21 u.
Toegang is gratis

Kerstmuts

Tijdens de kaarsjesavond mag een toffe kerstmuts niet ontbreken! Haal vanaf 17 uur een gratis kerstmuts op bij:
- I-Punt De Waag, Lange Kerkstraat 39
- Grote Markt
- Stripes, Hoogstraat 60
- Kerstmarkt Koemarkt

Programma:

Grote Markt

19 uur: Er klinken kerstliedjes, de straatverlichting dooft en kaarsen worden aangestoken. 
19:30 uur: Duizenden lampjes in de kerstboom worden ontstoken na de kersttoespraak van Burgemeester Cor Lamers
19:30 uur: Korte theatervoorstelling De Kleine Prins(es) van De Stokerij Schiedam. Wil je de voorstelling bezoeken tussen 21 en 28 december? Reserveer hier kaarten.
20 – 21 uur geniet je van muziekoptredens op diverse locaties.

Stichting KunstWerkt, Boterstraat 81
Van 17 – 21 u KunstKerst. 25 kunstenaars bieden kleine werken aan tegen kleine prijzen in een traditioneel feestelijke sfeer met een (gratis) hapje en een (betaald)drankje.

Lange Kerkstraat

I-Punt in de Waag:
Van 17 tot 19 uur ontmoet je Prinses Elsa en de grappige sneeuwpop Olaf uit de populaire Disneyfilm Frozen in het I-Punt in de Waag. Vergeet je mobiel niet zodat je samen met de sprookjesfiguren op de foto kan! Toegang is gratis

Torenklimmen, VOLGEBOEKT start I-Punt in de Waag
19 uur: Torenklimmen: Bekijk het ontsteken van de kerstboomlichtjes vanaf de toren van de Grote- of Sint Janskerk. Op de trans kijk je naar beneden naar het ontsteken van de kerstlichtjes en kun je alle kerstliedjes op de Grote Markt horen. Onder begeleiding van Rob van Klaarwater en historicus dr. Jan Willem Verkaik klim je naar boven. Tijdens de torenbeklimming bespeelt één van de beiaardiers kort het carillon en wordt de tijdmachine aangezet.
Deelname is gratis. Verzamelen in het I-Punt in de Waag

Kerstkramen
17 – 21 uur: Lekker struinen langs verschillende (kerst)kramen met curiosa en andere leuke snuisterijen. Heb je trek gekregen? Plof neer bij het winterse foodplein en geniet van heerlijke braadworst, biologische friet, verse hamburgers.

Hoogstraat

Jeneverie 't Spul / Borrelmuseum Hoogstraat 92
Om 21 uur start de filmvertoning van de film ‘De toren van de Grote of Sint Janskerk’. De film beschrijft de toren, het oude klokkenspel, carillon, beiaard, het uurwerk, en de speeltrommel. Eigenaar van ’t Spul, Rob van Klaarwater en dr. J.W. Verkaik geven toelichting. Uiteraard is Jeneverie 't Spul in kerstsfeer met kaarslicht. En grote kans dat de avond wordt afgesloten met kerstliederen op de vleugel!

Stedelijk Museum Schiedam Hoogstraat 112
17 – 20 u Hang een herinnering aan een dierbare in de Herinnerboom op het plein van het museum. Bijvoorbeeld een foto in een doorzichtige kerstbal. Er is live muziek, warmte en wat lekkers te drinken. De Herinnerboom is een samenwerking met Uitvaartbegeleiding Matrice. Zij zijn aanwezig voor mensen die willen praten over geliefden die hun zijn ontvallen. Die kun je tijdens de feestdagen extra missen.

OPENARTEXCHANGE Hoogstraat 85
Van 12 – 22 u XMAS ART FAIR en speciale kerst-etalage met een installatie en diverse ijzergaaswerken.

Slijterij Alambic, Hoogstraat 139
09 - 21 uur: De gehele avond geopend met winterse proeverijen.

Nationaal- coöperatie Museum Schiedam, Lange Haven 84
13 - 21 uur: In het museum kun je een beeld vormen van de opkomst, de bloei en de neergang van de coöperatie in Nederland gedurende meer dan 100 jaar.

17 - 21 uur: Proosje Shopping Event & live muziek

IJsbaan WINTER VILLAGE, Stadserf
12 - 21 uur: Winter Village Schiedam tovert het Stadserf om tot een winters dorp. Tijdens Kaarsjesavond mag een rondje schaatsen op de sfeervolle openlucht ijsbaan natuurlijk niet ontbreken! Meer informatie over Winter Village Schiedam vind je hier.

Winkelcentrum De Nieuwe passage

18 - 20:30 uur: Kerstoptredens en alle winkels open tot 20:30 uur.