Wonen in Schiedam

Jong en ondernemend en op zoek naar een bijzonder opknappandje in het bruisende centrum? Al een stadium verder en op zoek naar een eengezinswoning in een groene omgeving, dichtbij kinderopvang en scholen? Of genieten in een ruim appartement met winkels en zorg in de buurt? De mogelijkheden in Schiedam zijn talrijk!

Schiedam is één van de weinige steden in Nederland die twee kanten kent: de dynamiek van een stad en tegelijkertijd het open en groene karakter van een dorp. Ook ligt Schiedam ideaal tegen Rotterdam aan en naast het groene polderlandschap van Midden-Delfland. 

Gincity & Jeneverstad

Als Jeneverhoofdstad van Nederland kent de stad een bijzondere architectuur. In het centrum staan de hoogste molens ter wereld, monumentale pakhuizen en talloze voormalige jeneverdistilleerderijen en -branderijen. Veel daarvan liggen aan romantische grachten met historische schepen en karakteristieke ophaalbruggen welke brugwachters nog met de hand open maken. Als antwoord op de historie kent Schiedam nu een aantal jonge gin-ondernemers. 

Winkelen en uitgaan

Het bruisende centrum is de perfecte plek om te winkelen, heerlijk uit eten te gaan, een museum, het filmhuis of theater of een van de vele galeries die de stad telt te bezoeken. Ook zijn er jaarlijks verschillende evenementen in de stad, van een buurtbarbecue tot de Brandersfeesten. Maar dit beperkt zich natuurlijk niet tot het centrum! De wijken kennen ieder hun eigen winkelcentra, buurtkroegen en buurtevenementen.

Privéwandeltour Distillers District

Wil je meer zien en te weten komen over Schiedam? Boek dan een privéwandeltour. Je wandelt samen met een privégids langs verschillende highlights in het historische centrum van Schiedam. Kom leuke details te weten over zakkendragers, filmlocaties en Schiedamse (gin & jenever) distilleerders. 

Verschillende wijken

Schiedam kent een grote diversiteit aan wijken en kan daardoor vele woonwensen vervullen. Een knusse ambachtelijke woning boven een winkel tot een vrijstaande villa in het groen, of een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk met Zweedse architectuur tot een uniek grachtenpand dat ooit een distilleerderij was. Maar ook seniorenappartementen met alle gemakken die gewenst zijn.

Groen Schiedam

Schiedam heeft verschillende parken, waaronder het Julianapark, het Beatrixpark en de Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Ook grenst de stad aan het oer-Hollandse polderlandschap Midden-Delfland, waar vele mogelijkheden zijn om te fietsen, wandelen, skeeleren en varen.

Sauna- en sportfaciliteiten

Verspreid door de stad liggen diverse sauna- en sportfaciliteiten. In Thermen Holiday kun je genieten van sauna, massages en schoonheidsbehandelingen. Daarnaast zijn er verschillende sporthallen, zwembaden en fitnesscentra. Ook zijn er tal van voetbal-, cricket-, tennis- en hockeyverenigingen die hun eigen velden hebben.

Bereikbaarheid

Schiedam is één van de best bereikbare steden van Nederland. De stad ligt strategisch aan de A20 en de A4 en is goed bereikbaar per trein, tram, bus én metro. Rotterdam Airport ligt op 5 kilometer afstand.

SCHIEDAM PARTNERS

Schiedam Partners is met de gemeente Schiedam verantwoordelijk voor de woonpromotie van Schiedam. Samen zetten zij Schiedam op de kaart als aantrekkelijke woonstad.

GEMEENTE SCHIEDAM

Schiedam is een stad met vele gezichten uit vele tijdperken. De stad bied je een ruime keuze in woonmogelijkheden. Op de website van de gemeente Schiedam vind je informatie over de verschillende woonmogelijkheden in de stad en antwoorden op vragen die te maken hebben met jouw leefomgeving, zoals:

  • Welke werkzaamheden zijn er in mijn wijk?
  • Hoe zit het precies met vergunningen voor verbouw, slopen of kappen?
  • Waar kan ik een melding maken over de openbare ruimte?

Servicepunt Woningverbetering

Het Servicepunt Woningverbetering Schiedam is hét loket in de stad waar huiseigenaren en VvE’s terecht kunnen met vragen over woningverbetering en funderingsherstel.

Het Servicepunt Woningverbetering wil huiseigenaren en VvE’s graag bewust maken van de noodzaak om het energiegebruik te verlagen en zo energie te besparen.

Zo kunnen huiseigenaren hun woonlasten verlagen en het wooncomfort en de waarde van hun huis verhogen. De adviseurs van het servicepunt ondersteunen huiseigenaren en VvE’s met praktische hulp. Dit kan gaan over onderhoud en verduurzaming, maar ook over financieringsmogelijkheden en subsidies.

Het Servicepunt Woningverbetering helpt nu ook particuliere huiseigenaren met korting aan energiebesparende producten of diensten. Alle Schiedamse huiseigenaren kunnen tot 31 maart 2021 een korting van € 90 krijgen op energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips of het plaatsen van led-lampen.

Hierin werkt het Servicepunt Woningverbetering samen met de WoonWijzerWinkel in Rotterdam. Huiseigenaren kunnen via de webshop van de winkel energiebesparende producten aanschaffen zoals radiatorfolie, tochtstrippen en led-lampen.

Ook kunnen zij advies inwinnen bij een bouwkundig expert van de WoonWijzerWinkel over de isolatiemogelijkheden van de woning of kennismaken met de nieuwste energieopwekkende technieken.

 Ga voor alle informatie naar servicepuntwoningverbetering.nl

Meer over wonen in Schiedam lees je in het Woonmagazine 2021. (pdf)

Wonen in Schiedam