9 augustus 2020

Nicolas van Poucke speelt Beethoven & Schumann

Je luistert 9 augustus naar de veelgeprezen jonge pianist Nicolas van Poucke met een kleurrijk programma in de Wesvestkerk in Schiedam.

Bestel tickets

Programma

Ludwig van Beethoven
Sonate in C-groot, Opus 53 Waldstein
l. Allegro con brio
ll. Introduzione. Adagio molto - attacca
lll. Rondo. Allegro moderato

Robert Schumann
Fantasiestücke Opus 12
l. Des Abends
ll. Aufschwung
lll. Warum?
lV. Grillen
V. In der Nacht
Vl. Fabel
Vll. Traumes wirren
Vll. Ende vom Lied

Beethovenjaar

2020 zou hét Beethovenjaar te worden. Toen vaagde het virus alles weg. Maar inmiddels, onder de huidige omstandigheden, kan Beethovens muziek weer klinken.

Op Van Poucke’s programma staat de beroemde Waldsteinsonate, die Beethoven opdroeg aan één van zijn belangrijkste mecenassen, Ferdinand Ernst Graf von Waldstein. Het is een grootschalig en revolutionair werk, waarin Beethoven tal van grenzen verlegt, zowel muzikaal als pianistisch. Nicolas van Poucke: “De Waldsteinsonate is absoluut een van mijn favoriete stukken. De energie, vitaliteit en de verbluffende originaliteit vind ik ontzettend inspirerend. Het is altijd weer een voorrecht om dit geniale stuk te mogen spelen.

Schumann

Tijdens de lockdown legde Van Poucke zich toe op de muziek van Robert Schumann. Voor het label TRPTK maakte hij een nieuw album, compleet gewijd aan diens muziek. Daarop onder andere de *Fantasiestücke opus 12*, die ook hier op het programma staan.

Schumann nam de titel over van de door hem zeer bewonderde schrijver E.T.A. Hoffmann. Diens zogeheten “Fantasiestücke in Callots Manier”, een bundel novellen, essays, brieven en geschriften over muziek, maakten een diepe indruk op hem. In 1837 schiep Schumann zijn eigen "Fantasiestücke", een cyclus van acht composities met evocatieve titels als "In der Nacht", "Fabel" en "Warum?". 

Van Poucke is er al jaren zeer door gefascineerd: “Als klein jongetje hoorde ik Murray Perahia deze cyclus spelen in het Concertgebouw. De magie die deze muziek toen omhulde herinner ik me nog als de dag van gisteren.”

Nicolas van Poucke

“De vrijdenker onder de jonge pianisten", zo typeerde De Nieuwe Muze Van Poucke vorig jaar naar aanleiding van zijn uitverkochte Chopinrecital in het Amsterdamse Concertgebouw.

Van Poucke treed op in binnen- en buitenland, won vele prijzen en heeft meerdere albums op zijn naam staan die allen zeer goed ontvangen zijn in de pers. Nicolas studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en Jan Wijn. Daarbij kreeg hij lessen van grootheden als Martha Argerich, Alfred Brendel en Murray Perahia.

Foto: HansvanderWoerd