Matangi Quartet & Ramon Lormans

6 april 2018

Matangi Quartet & Ramon Lormans

Het gerenommeerde Matangi Quartet verzorgt vrijdag 6 april 2018 samen met marimbaspeler Ramon Lormans een optreden in de Westvest90-kerk in Schiedam. Nooit eerder stonden zij samen op het podium.
 
Op het programma staat onder meer In Transit van de in Schiedam geboren en in Vlaardingen getogen componist Joey Roukens, van wie onlangs een dubbelconcert voor Lucas en Arthur Jussen en het Radio Filharmonisch Orkest in première ging.
 
“In Transit is een energiek en bij vlagen ritmisch en groovy werk dat Joey Roukens schreef voor strijkkwartet en marimba”, zegt Maria-Paula Majoor, violiste van het Matangi Quartet. “De marimba is een soort kameleon die zowel ritmische als melodische lagen toevoegt. Samen met Ramon Lormans klinkt ons kwartet opeens heel anders, we maken een grote stap naar de 21e eeuw.” Het Matangi Quartet brengt verder muziek van Schubert, Mozart en Jonathan Dove. Ramon Lormans speelt solo An Index of Wood van Anthony Fiumara.

Nieuwe generatie

Het Matangi Quartet is een vaste speler op de kamermuziekpodia in binnen- en buitenland en is een boegbeeld van een nieuwe generatie klassieke musici. Het kwartet speelde samen met topmusici als Tania Kross, Ivo Janssen en Severin von Eckardstein. Ook neemt het Matangi Quartet regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten. Zo traden ze op met Herman van Veen, Youp van ’t Hek en Mathilde Santing. De cd Testimoni, die ze samen maakten met Eric Vloeimans en Martin Fondse, werd bekroond met een Edison.
 
Ramon Lormans behoort tot de meest gevraagde marimbaspelers en slagwerkers van dit moment. Hij gaf recitals in Berlijn, Keulen, New York, Antwerpen, Helsinki, Parijs, Tokio en Sint-Petersburg. Ramon is slagwerker van het Berlijnse ensemble S T A R G A Z E en samen met gitarist Aart Strootman en bassist Fred Jacobsson vormt hij TEMKO. Hij is hoofdvakdocent Marimba aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam en verzorgt regelmatig gastlessen aan het conservatorium van Lausanne.

Programma:

  • Schubert Quartettsatz; Mozart strijkkwartet KV 458 'De Jacht'
  • enkele delen uit ‘An index of wood’ door Anthony Fiumara (marimba)
  • Jonathan Dove 'Out of Time' (strijkkwartet)
  • Roukens 'In Transit' (strijkkwartet en marimba)

Matangi Quartet en Ramon Lormans
Vrijdag 6 april 2018, aanvang 20.15 uur
Locatie: Westvest90-kerk, Westvest 90, Schiedam
Tickets & info: www.westvest90.nl en 010-4260756. Voorafgaand aan het concert zijn er vanaf 19.30 uur ook kaarten verkrijgbaar in de kerk, tenzij uitverkocht.