27 januari 2024 - 9 juni 2024

uit armoede

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 27 januari t/m 9 juni
Check ook Stedelijk Museum Schiedam

Op onconventionele, verrassende, maar ook menselijke wijze, via historische voorwerpen, kunst en portretten van Schiedammers belicht deze tentoonstelling waarom armoede in onze welvarende samenleving na eeuwen van armoedebestrijding nog steeds bestaat. 

  

Door de eeuwen heen

Er is geen thema in de politiek dat momenteel meer besproken wordt dan armoede. Er gaat geen dag voorbij, of het toeslagenschandaal, bestaanszekerheid en het minimumloon zijn in het nieuws. Ook voor veel Schiedammers is het leven met te weinig geld helaas dagelijkse praktijk. Tegelijkertijd is armoede niets nieuws.

Door de eeuwen heen zijn er altijd Schiedammers geweest die met weinig geld moesten rondkomen en waren er mensen die naar hen omkeken. Zo ook in het Sint Jacobsgasthuis, het voormalige gasthuis voor ‘armlastige ouderen’. Sinds 1940 is Stedelijk Museum Schiedam hier gehuisvest en op deze plek verbindt de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis; en verhalen de geschiedenis met het heden.

 

Nieuwe kunstwerken 

Ook vanuit de kunst komt de beleving van armoede aan bod met relevante werken uit de collectie van Stedelijk Museum Schiedam. Daarnaast is een viertal  kunstenaars speciaal voor de tentoonstelling gevraagd nieuw werk te maken. Nour–Eddine Jarram, van wie het museum al werk in de collectie heeft, maakt een serie van ruim twintig aquarellen over armoede toen en nu. Koos Buster en Domenique Himmelsbach laten zich voor nieuwe kunstwerken inspireren door gesprekken met Schiedammers. Elk van de kunstenaars reflecteert op het onderwerp vanuit hun persoonlijke perspectief én dat van Schiedammers. Omdat ook kinderen helaas in armoede leven hebben worden zij eveneens betrokken bij de tentoonstelling. Samen met De Kleine Ambassade en kunstenaar Chantal van Heeswijk gaat een aantal Schiedamse kinderen met elkaar in gesprek over armoede, de impact daarvan op hun leven, en verbeelden dit samen in een kunstwerk. 

Activiteiten & ontmoetingen in Stadsgalerij 

De tentoonstelling strekt zich ook uit naar de Stadsgalerij, beneden in het museum. Deze ruimte wordt ingericht voor mensen die na hun bezoek aan de tentoonstelling denken: en nu? Hoe kan ik van betekenis zijn? Of hoe kan ik hulp zoeken? Het wordt een ruimte waar activiteiten en ontmoetingen plaatsvinden en een plek die mensen met te weinig geld, organisaties, mensen die in actie willen komen en beleidsmakers bij elkaar brengt.

Oproep voor deelname 

Ben je zelf een Schiedammer die met te weinig geld leeft, of werk je bij een organisatie die zich voor hen inzet en wil je betrokken worden bij de ontwikkeling van de tentoonstelling?
Of wil je een bijdrage leveren aan het activiteitenprogramma? Stuur een berichtje naar dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl. 

Partners die al betrokken zijn: Stem zonder Gezicht, Stichting Net Niet Genoeg, Wijkhuis Oost, de Leger des Heils woonkamer, de Voedselbank Schiedam, Stichting Niemand Buiten Spel en het Zimmertje. 

Mijn Schiedam 
Deze tentoonstelling is onderdeel van Mijn Schiedam, de maatschappelijke programmalijn waarmee Stedelijk Museum Schiedam samenwerkt met Schiedammers en Schiedamse organisaties. Samenwerkingen ontstaan op initiatief van het museum én de stad. Hieruit komen betekenisvolle programma’s voort die we alleen met elkaar kunnen realiseren. De Stadsgalerij is speciaal voor tentoonstellingen met Schiedammers.

S'DAM TIPT!

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

Lunchconcert

Lunchconcert

Stilte aan de Schie | stoel yoga

Stilte aan de Schie | stoel yoga

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden