27 januari 2024 - 9 juni 2024

AiRich | Afro-futuristic Visions

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 27 januari t/m 9 juni
Check ook Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam presenteert de 1e solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen.

In de portretten, waarin AiRich ook zelf als model fungeert, benadrukt ze het belang van het herontdekken en herdefiniëren van de Zwarte identiteit.  Met invloeden vanuit popcultuur, mode, muziek, science-fiction en mythologie geeft AiRich de Zwarte identiteit een futuristische en buitenaardse twist. 

         

Nieuw werk: Den Doro 

Speciaal voor de tentoonstelling maakt AiRich ook een nieuwe serie: Den Doro (2024). Anders dan in haar eerdere reeksen, waarin ze in meer algemene zin nadenkt over de Zwarte Identiteit en afrofuturistische toekomst, onderzoekt ze met dit nieuwe werk voor het eerst haar eigen, persoonlijke Afro-Surinaamse roots. Daarbij is de traditionele koto het uitgangspunt en vertaalt ze deze Surinaamse klederdracht naar een futuristische dracht waarin ze haar mythische superwezens hult.

Over de kunstenaar

AiRich (uitgesproken als 'I-Rich' in het Engels) is een Surinaamse beeldend kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam. In haar werk mengt ze fotografie met onder meer collagetechnieken, bodypaint, styling en ‘digital editing’. Haar werk is in de afgelopen 10 jaar te zien in diverse tentoonstellingen, onder meer in het Nederlands Fotomuseum (2022), het Amsterdams Museum (2021) en Centraal Museum Utrecht (2021). Ook is haar werk vaker te zien in verschillende campagnes voor festivals of evenementen. Inspiratiebronnen voor AiRich zijn onder meer fotografen als David LaChapelle en Erwin Olaf en artiesten als Erykah Badu, Travis Scott en Missy Elliot. Voor het eerst zijn in de tentoonstelling AiRich. Afrofuturistic Visions al haar series uit de afgelopen 10 jaar gezamenlijk te zien.

Werk in opdracht 

Naast vrij werk maakt AiRich regelmatig werk in opdracht, waarvan ook twee werken in de tentoonstelling te zien zijn. In een ‘gouden zaal’ hangt het statige portret dat ze in 2021 maakte van acteur Emmanuel Ohene Boafo als winnaar van de Louis d’Or Award. Daarnaast is het werk Bloody Gold – Hulde aan de koloniën (2021) te zien, waarin ze een paneel van de Gouden Koets, dat de gruwelen van de slavernij verheerlijkt, opnieuw heeft vormgegeven. 

S'DAM TIPT!

De Bonte Koe | Achter de schermen Tour

De Bonte Koe | Achter de schermen Tour

Jeneverfestival 2024

Jeneverfestival 2024

IDDF2024

IDDF2024

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden