15 april 2023 - 30 september 2023

Openstelling Grote- of Sint Janskerk

Waar: Lange Kerkstraat 37
Wanneer: Van 15 april t/m za 30 september
Hoe laat: Woensdag t/m zaterdag van 12 - 16 u
Check de website

Een engel op de orgelkast, watergeuzen en het wijwaterbakje, de zilveren doopschaal en de ‘goudleer-kamer’. Loop eens binnen en luister naar de verhalen van de enthousiaste vrijwilligers!  

  

Grote- of Sint Janskerk

De Grote- of Sint Janskerk is één van de oudste gebouwen van Schiedam. Deze driebeukige hallenkerk werd rond 1335 gebouwd op een plaats waar eerder in 1262 een kleine kerk heeft gestaan.

Oudste kansel van Nederland

Het oudste deel stamt uit 1400 en wordt gevormd door het hoogkoor en het noordelijke zijkoor. De toren is 54 meter hoog en dateert uit de 15e eeuw. Het interieur bestaat onder meer uit een vroeg-renaissance orgelkas (ca. 1550), een doophek met koperenboog (1642) en schepen- en burgemeesterbank. De preekstoel dateert uit circa 1550 en is versierd met fraai houtsnijwerk. Het is vermoedelijk de oudste kansel van Nederland.

Goudleerbehang

De kerk heeft 5 gebrandschilderde ramen van Marius Richters (1952). Zéker vermeldenswaard is de consistorie. Deze kamer werd in 1773 en 1778 verbouwd in rococostijl. Het interieur is volledig 18e-eeuws en de wanden zijn bekleed met uniek goudleerbehang.

Carillon

In de toren bevindt zich een carillon met 38 klokken, waaronder de 13 grootste klokken van de in 1786 door Andreas de Gheyn geleverde beiaard.

Graf van Liduina

In deze kerk bevindt zich het graf van de heilige Liduina. In de tuin achter de kerk staat een beeld van haar.

S'DAM TIPT!

Openstelling Liduinabasiliek

Openstelling Liduinabasiliek

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

openstelling zakkendragershuis

openstelling zakkendragershuis

Terug naar evenementen

Aanmelden