31 mei 2024

Le Nuove Musiche | TRE DONNE PREMIÈRE

Waar: Huis te Poort, Dam 30
Wanneer: Vr 31 mei
Hoe laat: nnb
Tickets: €25,00
Reserveren is verplicht
Check ook de website van Huis te Poort

Als feministes avant la lettre veroverden de Tre Donne di Ferrara moeiteloos de beschaafde wereld. Totdat in 1597 graaf Alfonso overlijdt. Zijn dood betekent het einde voor de Tre Donne. Muziek is opnieuw aan de mannen. Vrouwenstemmen worden overgenomen door jongens en castraten. De Tre Donne raken in de vergetelheid. 

Le Nuove Musiche brengt deze vrouwen terug. Een theatraal concert waar hedendaagse teksten en oude muziek elkaar vinden. Drie zangeressen geven stem aan de vrouw van toen en nu. Muzikaliteit en mentaliteit verklankt in een boodschap die na 500 jaar actueler is dan ooit. 

Met

Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Margreet Rietveld (sopranen), Cassandra Luckhardt (viola da gamba) en Krijn Koetsveld (artistieke leiding). 

Tre Donne di Ferrara

Italië, eind zestiende eeuw. Aan de hoven bloeien de kunsten als nooit tevoren. Bouwmeesters, beeldend kunstenaars en musici worden ingezet ter meerdere eer en glorie van de adel. Mannen en jongens zongen de mooiste muziek die ooit werd geschreven. In Ferrara, aan het hof van graaf Alfonso d’Este was het niet anders. Maar daar klonk ook een ánder geluid: in het geheim – Musica Segreta – klonken daar de onaardse, adembenemende stemmen van drie hofdames: Tre Donne di Ferrara. Geheim bleef het niet lang. Hun virtuositeit baarde opzien en inspireerde grote componisten tot unieke meesterwerken.

Foto: Sven Scholten 


Aanmelden