26 april 2018

Literair Café - De Geest van Jan Wolkers


Nico Arzbach, Peter Smit en Roland Brunt verzorgen op donderdag 26 april een muzikale ode aan Jan Wolkers.

Met een bescheiden bezetting brengen 2 muzikanten van De Dijk, Nico Arzbach en Roland Brunt, plus Peter Smit als innemende spreker, een literair muziekprogramma getiteld De Geest van Jan Wolkers.

In chronologische volgorde maken ze een reis door zijn leven, waarin boektitels als Terug naar Oegstgeest en Turks fruit inspireren tot getemperd-swingende nummers. Indrukwekkend is Gebroken Spiegels over het Auschwitzkunstwerk aan de Plantage. Peter Smits voordracht is ontleend aan het essay dat biograaf Onno Blom schreef.

Jan Wolkers' helden

Wolkers was een allesgenieter van muziek: van Billie Holiday, Coleman Hawkins, Elvis Presley tot Bob Dylan en Willem Breuker. Zonder dat musici Arzbach en Brunt die voorkeuren spelen, beluister je Wolkers’ helden.

Het is de eenvoud die opvalt, zowel in tekst als muziek: heldere gitaarlijnen met hoekige uitschieters en de sopraan- of tenorsaxofoon die af en toe fel uithaalt, zodat het is alsof je Wolkers zelf hoort praten met zijn karakteristieke stem. In filmbeelden voorafgaand aan De Geest van Jan Wolkers komt hij aan het woord, en dan is het maar een kleine stap naar de muziek voor zang, gitaar en saxofoon. Een sfeervolle hommage aan een veelzijdig kunstenaar.

Muzikanten van popgroep De Dijk

Gitarist Nico Arzbach is in 1981 één van de oprichters van popgroep De Dijk. Een paar jaar later komt saxofonist Roland Brunt de band versterken. Tijdens een sabbatical (in 2012) komen ze in contact met tekstschrijver Peter Smit, met wie ze twee cd’s maken.

Onder de naam Arzbach, Brunt & Smit treden ze op in o.a. De Rode Hoed, De Balie, Paradiso en Theater Bouwkunde. In de eerdere programma’s van Nico Arzbach waren ook al liedjes en verhalen aan Jan Wolkers gewijd. De tiende sterfdag van Jan Wolkers, 19 oktober 2017 was aanleiding voor Nico om een nieuwe CD volledig aan Jan Wolkers te besteden. Peter Smit is daarbij een Wolkers kenner bij uitstek, die op amuserende wijze over hem weet te vertellen.

Het litteken van de dood biografie van Jan Wolkers door Onno Blom

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.

Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers' biografie.

Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Kaarten voor het 'Literair café' zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek in de Korenbeurs en de Schiedamse boekhandels. 
Reserveren kan ook via: klantenservice@debibliotheekschiedam.nl

Literair café

Het literair café wordt in samenwerking met het vorig jaar opgerichte Literair Gezelschap Schiedam georganiseerd en vindt plaats op iedere laatste donderdag van de maand.