13 oktober 2023 - 28 april 2024

Blauw van de jenever

Boek hier je tickets

Waar: Nationaal Jenevermuseum, Lange Haven 74
Wanneer: Van 13 oktober t/m 28 februari
Check de website

In de tentoonstelling Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie wordt de unieke geschiedenis van de plateelindustrie in relatie tot de jeneverindustrie getoond. En geeft een goede indruk van de samenwerking tussen de jenever- en likeurindustrie en de producenten van het ambachtelijke aardewerk. 

    

Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie 

Het belangrijkste aspect dat tijdens deze tentoonstelling wordt uitgelicht is de diversiteit van decoraties en de traditionele thematiek van het ideale Nederland zoals de toerist dat kent. Denk daarbij aan oranjekeramiek, oer-Hollandse landschappen, figuren in klederdracht en herinnerings-aardewerk. Daarbij is de expositie visueel aantrekkelijk en laat deze tentoonstelling de diversiteit van blauw-wit gedecoreerd aardewerk zien aan een breder publiek.

Topstuk van de tentoonstelling 

Het topstuk is een groot kaststel van de firma Bols dat vervaardigd is bij de Porceleyne Fles en waarop de diverse historische locaties van Bols zijn geschilderd. Een unieke kans voor het publiek om deze objecten te komen bekijken, want dit kaststel staat meestal op een locatie die niet openbaar toegankelijk is. 

Nationaal Jenevermuseum Schiedam 

Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over het heden, verleden en de toekomst van de jeneverindustrie in Schiedam en geheel Nederland. In de historische branderij wordt moutwijnjenever gestookt volgens de oud-Hollandsche methode naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam Old Schiedam. 

Foto’s:  
Poster tentoonstelling Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie 
Kaststel van de firma Bols  

 

S'DAM TIPT!

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Jeneverfestival 2024

Jeneverfestival 2024

Jenever & Gin proeverij

Jenever & Gin proeverij

Terug naar tentoonstellingen

Tickets

Dagticket volwassene. 2024
15,00

Dagticket kind 13 t/m 17 jr. 2024
10,00

Dagticket kind 7 t/m 12 jr. 2024
2,50

Bestel nu >

Aanmelden