19 oktober 2019

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Zaterdag 19 oktober luister je naar een lezing over ‘Hersenschimmen’ van J. Bernlef door neerlandicus Hans Overheul.

Hersenschimmen

Hersenschimmen is een roman uit 1984 en heeft alle kenmerken van een moderne klassieker. In 2010 verscheen de 50e druk. Het boek werd in 1988 verfilmd.

Hersenschimmen wordt verteld vanuit het perspectief van de ik-persoon Maarten Klein, een 71-jarige man die begint met dementeren. Zijn geestelijke vermogens verslechteren naarmate het verhaal vordert, terwijl zijn omgeving zich afvraagt wat er met hem aan de hand is. Het wordt het steeds moeilijker voor Maarten om zaken en personen uit het heden en het recente verleden te herkennen en keert hij in zijn eigen beleving steeds verder terug naar vroegere tijden in zijn leven. Soms is hij ogenblikken helder, dan weer ver weg.

De schrijfstijl en zinsbouw worden aan het einde van het boek heel fragmentarisch en daardoor lastig te begrijpen. Hiermee tracht Bernlef te beschrijven wat er in het hoofd van iemand met dementie omgaat.

Literair Gezelschap

Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Het gekozen boek sluit aan bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam.

Wanneer: Zaterdag 19 oktober
Hoe laat: Van 10:30 - 12:30 uur
Waar: Lange Haven 145, Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs 
Toegang: De toegang is gratis