15 december 2018 - 6 januari 2019

Kerststallenshow

Van zaterdag 15 december tot en met zondag 6 januari kun je het Stedelijk Museum Schiedam tientallen kerststallen uit de hele wereld bewonderen.

Middeleeuwen

Tijdens de Kerst maken mensen overal ter wereld een kerststal. Die traditie gaat terug naar de middeleeuwen waar katholieke gelovigen het Christusverhaal op een zichtbare manier wilden vertellen.
Bijzonder is dat Maria, Jozef en het kindeke Jezus er in elke cultuur anders uitzien. Tijdens de Kerststallenshow kun je de verschillen en overeenkomst goed zien.

Kerststallen uit de hele wereld

In het Stedelijk Museum Schiedam staan tientallen kerststalletjes uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa.
In Zweden staan er vaak trollen en kabouters in het kerststalletje. Elders rijden de Drie Wijzen uit het Oosten op een paard, kameel en olifant. De unieke en handgemaakte kerststalletjes zijn waardevolle cultuurhistorische en etnografische objecten.

Eén van de mooiste collecties ter wereld

De kerststallen komen uit de collectie van dr. Elisabeth Houtzager, voormalig directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Ze verzamelde de unieke stukken tijdens haar verre reizen en bouwde in de loop van haar leven één van de mooiste collecties ter wereld op.
In 1987 schonk ze haar verzameling aan Museumpark Heilige Land Stichting Orientalis.

Foto: Rick van Gaalen