20 april 2018

DELICATESSEN - BAROKCONCERT

Op vrijdag 20 april geniet je van een door-en-door Engels programma met muziek van o.a. Purcell, Blow en Handel, niet Engels, maar uiteindelijk Brits genoeg om in de Westminster Abbey begraven te worden! Delicatessen is een luchtig lenteconcert voor fijnproevers met Kate Semmens en Steven Devine.

Steven Devine leerden we vorig jaar kennen als de innemende en geestige klavecinist van London Baroque, het ensemble van sopraan Emma Kirkby. Hij werd op slag verliefd op het historische, in ’t Huis te Poort aanwezige Strümphler-orgeltje en besloot daarom ter plekke het programma aan te passen om er dit unieke kabinetorgel een plek in te kunnen geven. 

Lenteconcert

Én hij beloofde terug te komen. Die belofte maakt hij nu waar en dit keer is zijn gezelschap sopraan Kate Semmens, met wie hij al verschillende cd’s opnam, waaronder ‘Delicatessen’, het album dat het uitgangspunt is voor dit luchtige lenteconcert.

Het wordt een smakelijke, door-en-door Engelse avond met muziek van onder anderen Purcell, Blow en natuurlijk Handel (oorspronkellijk geen Brit, maar uiteindelijk Engels genoeg om in de Westminster Abbey begraven te mogen worden, een eer die slechts weinigen ten deel valt!). Ook een paar minder bekende componisten uit de Engelse barok komen aan bod waaronder Boyce, Arne en Greene.

17e en 18e-eeuwse Engelse componisten

Steven Devine: “In het programma ‘Delicatessen’ worden 17e en 18e-eeuwse Engelse componisten gepresenteerd die bekend waren vanwege hun talent om van woorden muziek te maken. Vooral Henry Purcell blonk uit in het verklanken van de Engelse taal. Wij presenteren liederen van zijn hand, gecombineerd met werk van componisten die schreven voor de Londense ‘Pleasure Gardens’.

Het publiek kwam daar voor toegankelijke muziek, die aanmoedigde te blijven luisteren. De makers hoopten dat de luisteraars na afloop dan de gedrukte bladmuziek zouden kopen. De teksten bezingen veelal de liefde in een landelijke omgeving waar vogeltjes tot passie aanzetten, en waar herdertjes en herderinnetjes elkaar vinden of juist verlaten, met alle gevolgen van dien...” 

Kate Semmens

Kate Semmens is een sopraan met een brede en gevarieerde carrière; in de opera, maar vooral op het concertpodium. Ze heeft gezongen met een aantal van de meest vooraanstaande koren en ensembles waaronder het Monteverdi Choir, Gabrieli Consort, Dunedin Consort, Eric Whitacre Singers, Brabant Ensemble, en het Taverner Consort. Met hen nam ze diverse cd’s op en trad op in verschillende van de meest vooraanstaande concertpodia ter wereld.

Steven Devine

Steven Devine kan bogen op een drukke carrière  als muzikaal leider en toetsenist die werkt met een aantal van de beste musici. Hij is de tweede toetsenist van het Orchestra of the Age of Enlightenment en daarnaast de eerste toetsenist van The Gonzaga Band, Apollo and Pan, The Classical Opera Company en treedt daarnaast vaak met andere groepen op door heel Europa. Hij heeft meer dan dertig cd’s opgenomen in samenwerking met anderen, en maakte zes solo-opnamen. Hij debuteerde in Londen als dirigent in 2002 in de Royal Albert Hall en treedt daar nu regelmatig op.

Informatie

Delicatessen
Vrijdag 20 april 2018, 20.15 u
’t Huis te Poort, Dam 30, Schiedam
€ 20,00 voorverkoop / € 22,50 aan de zaal – cjp € 2,50 korting
Informatie en reserveren: advanderkouwe@gmail.com 

Programma

Henry Purcell (1659-1695)
If Music be the food of love
Oh Fair Cedaria 
 
William Croft (1678-1727)
Suite No 16 in A major
 
William Boyce (1711-1779)
As Thyrsis Reclin’d
 
Thomas Arne (1710-1778)
The Fond Appeal
 
G.F. Handel (1685-1756)
Air et doubles ‘The Harmonious Blacksmith’
 
John Lampe (1703-1751)
The Plain Dealer
The Modest Concealment    
 
John Blow (1649-1708)
Aire from Suite No 6 in G Minor
Lovely Selina
pauze
 
Maurice Greene (1696-1755)
Orpheus with his Lute
G.F. Handel
Capriccio in C Major  
 
William Jackson (1730-1803)
What shepherd or nymph of the grove
To fairest Delia’s grassy tomb  
 
James Hook (1746-1827)
Voluntary No 8 in C Major
Thomas Arne
Isabel  
 
Maurice Greene (1696-1755)
Allegro in A Minor  
 
John Weldon (1676-1736)
The Wakeful Nightingale
Henry Purcell 
Evening Hymn