29 augustus 2020 - 4 oktober 2020

openartexchange - africa now

Je kijkt van 29 augustus t/m 4 oktober naar de de groepsexpo ‘AFRICA NOW’ met pentekeningen, schilderijen, collages, aluminium werken en sculpturen van 10 Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit 5 verschillende landen.

Liefhebbers van hedendaagse Afrikaanse kunst kunnen hun hart ophalen aan deze bijzondere internationale overzichtstentoonstelling.

Deelnemende kunstenaars

  • Sam Ovraiti (Nigeria) 
  • Librist Eddy Masumbuku (DR Congo)
  • Sébastien Boko (Benin)
  • Kingsley Ogwara (Luxembourg/Nigeria)
  • Patrick Musombwa (France/DRC)  
  • Yusuf Seido Okus (Nigeria)
  • Abdoul Ganiou Dermani (Duitsland/Togo)
  • Barry Nzennaya (Nigeria)
  • Gabriel Jideonwor (Nigeria)
  • Benigno Mangovo (Angola)

Waar: OpenArtExchange, Hoogstraat 85
Wanneer: Van 29 aug t/m 4 okt
Hoe laat: Wo t/m za: 10 – 18 u. Zo 13 - 18 en op afspraak

Africa Now

De tentoonstelling AFRICA NOW beoogd een blik te geven op de rijkdom en enorme diversiteit aan hedendaagse Afrikaanse kunst met de presentatie van recente werken van 10 kunstenaars, die 4 generaties vertegenwoordigen.

Dit is slechts een glimp van de veelkoppige verschijning van hedendaagse Afrikaanse kunst. OpenArtExchange is trots op de kwaliteit en veelzijdigheid van het werk dat voor deze tentoonstelling naar Nederland is gehaald.

Zo toont de welbekende kleurspecialist Sam Ovraiti (Nigeria) acryl schilderijen die een kruising lijken tussen Picasso en de kleuring en belichting van de Franse impressionisten.

Librist Eddy Masumbuku (DR Congo) combineert mysterieuze abstracte iconische koppen in vervloeiende lagen vergrijsde tinten op heldere kleurvlakken.

Sébastien Boko (Benin) creëert lyrische semi-figuratieve sculpturen met een surrealistische twist in hout en metaal.

Kingsley Ogwara (Luxembourg/Nigeria) componeert abstracte kleurrijke composities van formaat met veel textuur, die de vorm lijken aan te nemen van mensenmassa’s.

Patrick Musombwa (France/DRC) toont expressionistische abstracts met een figuratieve hint en een zweem van Edvard Munch.

Daartegenover contrastreren Yusuf Seido Okus (Nigeria) met wandsculpturen van aluminium folie en Abdoul Ganiou Dermani (Duitsland/Togo) met ingetogen gestyleerde pentekeningen met koffie op papier.

Opkomende talenten Barry Nzennaya (Nigeria), Gabriel Jideonwor (Nigeria) en Benigno Mangovo (Angola) completeren het geheel met schilderijen in cubistische, abstract figuratief expressionistische en respectievelijk abstract surrealistische stijl. Kortom, een eclectisch overzicht dat elke stereotypering van Afrikaanse kunst tart.

OpenArtExchange

OpenArtExchange is een internationaal kunstcentrum dat veelbelovende niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld, onder meer via internationale residenties en tentoonstellingen met lokale kunstenaars vanuit haar locatie in Schiedam. Daarnaast representeert zij haar kunstenaars op internationale art fairs, kunstfestivals en andere kunstevents en online.

Veilig

Het programma en de galerieruimte zijn aangepast aan de Corona maatregelen en opnieuw ingericht. Kunstliefhebbers kunnen nu veilig via een éénrichtingsverkeer route op 1,5m afstand genieten van zo’n 450 m2 kunst verdeeld over 2 verdiepingen. 

Foto: Detailfoto ‘New lights’ van de kunstenaar Sam Ovraiti ©OpenArtExchange