4 juli 2020 - 15 augustus 2020

openartexchange - roots

Je kijkt van 4 juli t/m 15 augustus naar de de groepstentoonstelling ROOTS over de wortels van onze menselijke beschaving, met inkttekeningen, schilderijen, collages, ijzergaaswerken en sculpturen. 

Deelnemende kunstenaars

  • Casca (Angola / UK)
  • Jonathan Vatunga (DR Congo)
  • Sanda Amadou (Benin)
  • Zhanhong Liao (NL / China)
  • Jeffrey Burgers (NL)

Waar: OpenArtExchange Hoogstraat 85
Wanneer: Van 4 juli t/m 15 augustus
Hoe laat:  Wo t/m za: 13 – 18 u. en op afspraak

ROOTS

Onze huidige moderne, door kapitalisme gedomineerde cultuur heeft een aantal onevenwichtigheden gecreëerd in onze samenlevingen en natuurlijke omgeving. Oude gemeenschapswaarden van culturen die in evenwicht met de natuur leefden, zijn vervangen door individualisme, consumentisme en ongecontroleerde groei. Inheemse samenlevingen zijn gemarginaliseerd geraakt en verworden tot openluchtmusea. Sociaal-economische ongelijkheden lijken wijder verbreid dan ooit.

De huidige Corona-crisis met haar gedwongen beperkingen laat echter de relevantie van deze wortels van de mensheid zien, bijvoorbeeld in de herontdekking van solidariteit en gemeenschapszin of in het snelle herstel van de natuur wanneer verlost van menselijke activiteiten.

In ROOTS reflecteren verschillende kunstenaars op de wortels van de mensheid door ze in een eigentijdse setting te plaatsen. Geïnformeerd door hun eigen verschillende culturele achtergronden geven zij hun visie op (het afbreken van) wortels van de menselijke beschaving.

OpenArtExchange

OpenArtExchange is een internationaal kunstcentrum dat veelbelovende niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld, onder meer via internationale residenties en tentoonstellingen met lokale kunstenaars vanuit haar locatie in Schiedam. Daarnaast representeert zij haar kunstenaars op internationale art fairs, kunstfestivals en andere kunstevents en online.

Veilig

Het programma en de galerieruimte zijn aangepast aan de Corona maatregelen en opnieuw ingericht. Kunstliefhebbers kunnen nu veilig via een éénrichtingsverkeer route op 1,5m afstand genieten van zo’n 450 m2 kunst verdeeld over 2 verdiepingen. 

Foto: Detailfoto ‘Slaves of the modern world’ van kunstenaar Jonathan Vatunga ©OpenArtExchange