21 april 2020 - 26 april 2020

Museumweek in S'DAM

Mis het niet! De Nationale Museumweek, van dinsdag 9 april tot en met zondag 14 april, is de week om samen museumschatten te ontdekken! 

Stedelijk Museum Schiedam
CoBrA

Het Stedelijk Museum Schiedam is het museum voor moderne en hedendaagse kunst van na 1945. De belangrijkste kerncollectie van het Stedelijk Museum Schiedam is de ‘experimentele' en ‘informele' kunst uit de jaren 1945-1960, waartoe circa 250 CoBrA werken van schilders als Karel Appel, Constant, Corneille en vele anderen behoren. Daarnaast heeft het Stedelijk Museum Schiedam een cultuurhistorische collectie en wisseltentoonstellingen.
De toegangsprijs Stedelijk Museum Schiedam is €12,50.

Nationaal Jenevermuseum
Jenever

In de historische branderij ‘De Gekroonde Brandersketel’ van het Nationaal Jenevermuseum wordt met veel passie ambachtelijke Old Schiedam moutwijnjenever gestookt. Volgens een recept uit 1700. In de branderij kun je zien en ruiken hoe jenever volgens de ‘Oud-Hollandsche’ methode wordt gestookt. Er staat een historische opstelling met enorme beslagbakken, koelvaten en koperen distilleerketels. Je krijgt een duidelijk beeld van de branderijen uit de bloeitijd van de jeneverindustrie.

Laat je door één van de stokers meevoeren in de rijke jenevergeschiedenis van Schiedam! De uitleg door de stokers is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Jenevermuseum of de Branderij.

Ontdek de vele smaken van jenever tijdens een proeverij of een boeiende uitleg, leer alles over de historie van jenever en breng een bezoek aan de branderij. Naast de permanente tentoonstelling heeft het mueseum regelmatig wisseltentoonstellingen.
Toegangsprijs voor het Jenevermuseum is €12,50 per persoon.

Museummolen De Walvisch
Schiedamse reus

Molen De Walvisch is één van de hoogste molens ter wereld. Je komt hier van alles te weten; over het werk van de molenaar en hoe de Schiedamse brandersmolens werken.

Op de begane grond merk je al direct dat je in een van 7 Schiedamse reuzen staat. Je ervaart de volledige diameter van de molenromp. In de molenwinkel vind je een groot assortiment ambachtelijk gemalen meel en bakproducten en in de koffiehoek geniet je van lekkere koffie of thee.
De 1e zolder is het domein van de molenwinkel. Hier zie je hoe het ambachtelijk meel wordt gemengd en verpakt.
Op de 2e zolder is een prachtige panoramaprojectie te zien. Hier verbeeldt een audiovisuele presentatie met een bewegende projectie van 180 graden de geschiedenis van de Schiedamse molens.
Op de 3e zolder kan je zelf een zakje graan malen en een model van het gaande werk van de molen laten bewegen.
De 4e zolder is de maalzolder met 3 imposante koppels maalstenen en natuurlijk toegang tot de balie met uitzicht over de stad en de andere molens.
Uiteindelijk bereik je de werkzolders van de molenaar. En niet te vergeten: het gaande werk van houten assen en tandwielen.
Toegangsprijs Museummolen De Walvisch is €7,50.