12 december 2019

Literair Café - Geert Mak

Tijdens het laatste Literair Café van 2019 is Geert Mak te gast. Historicus Han van der Horst interviewt Geert Mak over zijn nieuwste boek ‘Grote verwachtingen’.

Geert Mak

Geert Mak werd geboren in Vlaardingen. Hij groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie in Amsterdam. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van het weekblad de Groene Amsterdammer. Vanaf 1985 was hij onder meer medewerker en redacteur van NRC/Handelsblad en buitenlandredacteur van de VPRO-radio.

Bij een breed publiek werd hij bekend met zijn ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’(1996), een klassieke beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. In 1999 verscheen: ‘De Eeuw van Mijn Vader’, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis die hij aan de hand van bewaarde brieven, ansichtkaarten, interviews en ander materiaal reconstrueerde. Het 1e hoofdstuk van Maks populairste boek ‘De Eeuw van Mijn Vader’ speelt in Schiedam.

In 2004 verscheen het boek: ‘In Europa’. Geert Mak is gehuwd en woont deels in Amsterdam, deels in Friesland.
‘Grote verwachtingen’ is het vervolg op het succesvolle In Europa en gaat over de eerste twee decennia van de 21e eeuw. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, de vluchtelingen. Mak vertelt en duidt de recente geschiedenis, zoals alleen hij dat kan.

Literair café

Het literair café wordt in samenwerking met het Literair Gezelschap Schiedam georganiseerd. 
Een inspirerende literaire avond waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen, elkaar ontmoeten tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Waar: Westvest90 kerk
Wanneer: Donderdag 12 december
Hoe laat: 20:00 uur tot 22:00 uur
Entree: €10,00 (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun C.J.P. €5,00
Toegangskaarten voor het 'Literair café' zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek in de Korenbeurs en de Schiedamse boekhandels. Reserveren kan ook via: klantenservice@debibliotheekschiedam.nl