1 juni 2020 - 4 oktober 2020

De vuilniszak als muze

De vorm van afval inspireert. Zijn vuilniszak is zijn muze, Form Follows Garbage. Daarmee verwijst de kunstenaar naar het principe waarbij een ontwerp van een bouwwerk of product voortvloeit uit de functie: Form Follows Function.

Vuilniszak
Ruim dertig jaar later werkt hij er nog altijd mee. Behalve kranten en folders gebruikt hij eigen huisvuil als plastic verpakkingen, kapotte pennen en zelfs een oude thermoskan. Alles uit zijn eigen vuilniszak dat niet kan bederven. Dat maakt hem uniek.

Röntgenfoto
Bij schilderijen maken wetenschappers soms röntgenfoto’s om te kijken hoe de kunstenaar te werk is gegaan. Is er iets overgeschilderd? Ook Jan Eric Visser liet een werk doorlichten. Doordat röntgenstraling door plastic heen gaat, kun je op de foto eigenlijk niet heel veel zien. Kijk je naar een kapotte paperclip, het middenstuk van een wasknijper? Wat erin zit blijft een mysterie. Visser: ‘Net als het leven zelf.’

Geëngageerde kunst
Visser noemt zichzelf een nieuw realist en voelt zich verwant met Arman en zijn poubelle-serie. Poubelle betekent in het Frans vuilnisbak. Ook ziet hij overeenkomsten met herman de vries die zich ook vaak door toeval laat leiden, maar voor zijn kunst uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt. Het museum bezit meerdere werken van de vries. De kunst van Visser past bij het beleid van het museum om werk te tonen van geëngageerde kunstenaars.

Waar: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112
Wanneer: Van 1 juni t/m 4 oktober
Openingstijden: Di t/m zo 11 - 17
Check de website