1 juni 2020 - 4 oktober 2020

Achter de stilte van corona

Als premier Mark Rutte half maart het land op een ‘intelligente’ manier op slot draait, volgen stille en tegelijkertijd roerige maanden. In deze periode begint Margi Geerlinks in Schiedam met fotograferen.

Emotionele band
Ze legt het verdriet en de onzekerheid vast, maar ook mooie momenten van veerkracht en verbondenheid, zegt museumdirecteur Deirdre Carasso. ‘Ze heeft een sterke emotionele band met de mensen voor haar camera.’ Eerder volgde ze de dementerende moeder van Hugo Borst. Een deel van die foto’s hing in het museum onder de titel Ma.

Verhaal
Tijdens de eerste ‘coronaweken’ volgde Geerlinks verschillende mensen. Vaak ging het om Schiedammers met een vitaal beroep, waaronder leerkrachten, een vuilnisman en een huisarts. Ook volgde ze zorgmedewerkers, een uitvaartbegeleider en de eigenaar van een buurtwinkel. 

Mensen
Kunstenaar Margi Geerlinks is eigenaar van Galerie 158 aan de Hoogstraat in Schiedam. Haar fotowerk gaat bijna altijd over mensen; hoe ze zijn of hoe ze dankzij haar digitale manipulatie zouden kúnnen zijn. Haar werk hangt geregeld op prestigieuze (inter)nationale kunstbeurzen. Ze kreeg lovende recensies in onder meer The New York Times en The Guardian. Particulieren en musea, waaronder Museum Voorlinden, kochten haar werk aan.

Waar: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112
Wanneer: Van 1 juni t/m 4 oktober
Openingstijden: Di t/m zo 11 - 17
Check de website