Jenever Museum onderdeel van Nederlandse whiskyreis


Het Nationaal Jenever Museum en de Schiedamse Bed & Breakfast Museumkwartier zijn onderdeel van de eerste Nederlandse whiskyreis, een initiatief van het Groningse reisbureau Travel4Reasons.

De reis gaat langs 4 Nederlandse distilleerderijen en start in Schiedam bij het Nationaal Jenever Museum. Marco Spruit Bleeker van het Nationaal Jenever Museum: “Hier in Schiedam ligt natuurlijk de rijke historie van het distilleren in Nederland. Dus erg leuk dat deze geschiedenis deel uitmaakt van deze whisky reis”.

Travel4Reasons biedt al 15 jaar themareizen naar Groot-Brittannië en Ierland aan, met whiskyreizen als een van de populairdere reizen.

Door de coronacrisis zag eigenaar Marc Tolsma zijn omzet volledig verdampen. Het dwong hem om na te denken over zijn aanbod. Reizen naar Groot-Brittannië lijkt ook de komende maanden niet tot nauwelijks mogelijk.

"Tot mijn verbazing bestond een whiskyreis in Nederland tot nu toe nog niet. En dat terwijl er schitterende distilleerderijen in prachtige omgevingen te vinden zijn. Voor iedere whiskyliefhebber is een rondreis door Nederland meer dan de moeite waard, ook als alternatief voor de whiskyfestivals die niet doorgaan."

Vakmanschap
De afgelopen weken maakte Tolsma zelf de reis langs de verschillende distilleerderijen die nu onderdeel zijn van de Nederlandse whiskyreis: van distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem (Achterhoek) en graanbranderij De IJsvogel in Arcen (Limburg) tot stokerij Sculte in Ootmarsum en Kalkwijck Distillers in Vroomshoop (beide in Twente).

Tolsma: "Overal druipt het vakmanschap er vanaf. Zo verbouwen ze in Zelhem en Vroomshoop hun eigen graan, werken ze in Arcen met prachtige antieke ketels en winnen ze in Ootmarsum prijzen met hun perfecte Twentse whisky."

Naast de bezoeken aan de distilleerderijen dook Tolsma ook in de eeuwenoude historie van de drankstokerij in het Nationaal Jenever Museum in Schiedam.

Dit alles combineert Travel4Reasons met lokale hotels en B&B’s tot een achtdaagse whiskyreis: vanuit het museum in Schiedam voert de reis langs de verschillende distilleerderijen in het land. De verschillende plaatsen en distilleerderijen zijn uiteraard ook los van elkaar te bezoeken.

Op Travel4reasons.nl is meer informatie te vinden over de eerste Nederlandse whiskyreis en de verschillende arrangementen, die vanaf 1 juli beschikbaar zijn.