10 juni 2017

Proef! de Plantage

Singer-songwriters, wereldmuziek en jazz, dichters, verhalenvertellers en interactief theater. En de heerlijkste hapjes, dranken en bijzondere ontdekkingen. Dat is Proef! de Plantage op zaterdag 10 en zondag 11 juni.

De aanleiding voor deze eerste editie van Proef! de Plantage is het 250-jarig jubileum van het Schiedamse stadspark, en dat geeft bijzondere samenwerkingen. Zo serveert de Choripan-man (proeflokaal La Salita) een special van argentijnse worst gestoofd met Plantage’s eigen Loopuyt-gin en maakt De Bonte Koe Chocolade met de imker een chocoladereepje met zachte honingvulling van de Plantage-bijen.

Food-ondernemers

Lokale ondernemer LUCAS Drinkwinkel verzorgt de bar met onder meer frisse speciaalbiertjes, Plantage-thee van Expreszo en gin-tonics. Er zijn heerlijke borrelplanken en de historische fietsbar van Ketel1 - al van oudsher aan het park verbonden - serveert een tropische punch. Voor verantwoord genieten zorgt het Rotterdamse Sharp Sharp met vegan, gluten- en suikervrije taartjes waarin zij bloemen uit het park verwerken. Ook brengt de foodtruck van Forq gestoomde Taiwanese broodjes, schept Belicio heerlijk ijs en stookt Pizza Pazza de Italiaanse houtoven op.

Muzikale namen

Op de muzikale programmering staan zaterdag 10 juni - na de officiële opening om 14.00 uur - All The Kings Daughters, Mieke van Veen, Yes Darling, One Two Thyrza en Carol Might Know. Aan de andere zijde van het park geven die dag dichters als Jan Rot, Jaap Robben, Tjitske Jansen en Vrouwkje Tuinman doorlopende korte optredens. Ook vertrekt daar op beide dagen de interactieve theatertour ‘Hart voor de Zaak’. De zaterdagavond wordt spetterend afgesloten: als het nabijgelegen Jeneverfestival sluit, kan er gedanst worden op de Braziliaanse klanken van hoofdact ZUCO 103.

Zondag 11 juni is er klassiek en jazz met Quintet Airlines, DOT Quartet, Jimmi Hueting Trio en Abel Marcel Kwartet, in samenwerking met Codarts Rotterdam. Als afsluiter brengt DJ Später de voeten van het gras met swingende jazz-platen. Verder zijn er een houtgestookte jacuzzi, een bijzondere droomhut hoog in de boom en historische spellen voor de kinderen van 5 - 99 jaar.

Wondhout-tour

Zaterdag en zondag van 15.00 - 16.30u

Kunstenares Femmy Otten laat voor haar werk grote stukken uit Australië komen. Maar ook in de Plantage is het voor de oplettende kijker te vinden: wondhout. Deze speciale rondleiding in het kader van 'PROEF! de Plantage’ zet de zintuigen op scherp en de hersens aan het werk. Gids en kunsthistorica Cilia Batenburg neemt je via de bomen van het oudste Nederlandse stadspark mee naar de fragiele, fijnvormige wondhoutbeelden van Femmy Otten in De Ketelfactory. We verzamelen ons om 15.00uur in het park bij 'de jurk' van Esther Zitman. De tour is gratis.

Bekijk het doorlopende programma van optredens, workshops en alle deelnemers op www.proefdeplantage.nl of via www.facebook.com/plantageschiedam