Schiedam Zuid

Het stadspark De Plantage, volkswijk De Gorzen, de Maasboulevard en winkelstraat de Groenelaan. Het is allemaal Schiedam Zuid: de vooroorlogse wijk aan de Maas. De buurten kennen elk een eigen karakter.

De Gorzen

De Gorzen is een buurt met veel kleine woningen. Hier woonden begin twintigste eeuw voornamelijk arbeiders van de Schiedamse scheepswerven Wilton Feijenoord, de Nieuwe Waterweg en Gusto. In De Gorzen bevinden zich monumentale woningen van de voormalige stadsarchitect Pieter Sanders waarvan enkele zijn gerenoveerd of gerestaureerd. Winkelen doet iedereen in de Groenelaan.

Ook de Maasboulevard bevindt zich in de Gorzen. Uitzicht over de Maas en op de skyline van Rotterdam en vele Schiedammers die aan het water vertoeven in de zomermaanden. Fietsen, zonnebaden, wandelen en skaten. En aan het begin van de zomer vindt hier jaarlijks ’t Maasboulevardfeest plaats.

De Plantage

Schiedam Zuid is ook de Plantage, het oudste stadspark van Nederland in 1767 aangelegd naar een ontwerp van de stadsarchitect Van Bol‘es. Om het park liggen grote, monumentale panden waardoor het een statig karakter krijgt.

Bewoners

In Schiedam Zuid wonen ongeveer 5.850 mensen in 2.995 woningen.

Cultuurscouts

De cultuurscouts zijn actief om kunst en cultuur voor en door bewoners te stimuleren. De cultuurscout wekt kunst in de wijk tot leven en brengt leven in de wijk met kunst. Wil je ook ‘iets’ doen met kunst en cultuur in de wijk? Neem dan contact op met de cultuurscouts.

Schiedam Zuid
SCHIEDAM
website

Aanmelden