Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk, ook wel bekend als De Gorzenkerk, vormt sinds de opening in 1927 een bijzondere landmark in de wijk De Gorzen in Schiedam-Zuid. De iconische room-katholieke kerk is een monument en wordt gelukkig voor de sloop behoed door een mooi plan om hierin 35 appartementen voor ouderen met een zorgbehoefte te realiseren.

  

Zorgwoningen

Projectontwikkelaar Joel Investments BV heeft in het Maatschappelijk Ondersteuningsbureau uit Rotterdam een serieuze partner gevonden voor de totstandkoming van de zorgwoningen die tegen een sociale huur worden verhuurd.

Zo blijven de woningen bereikbaar voor de wijkbewoners waarvan er velen een smalle beurs hebben. De appartementen krijgen 24-uurs zorg voor oudere mensen die bijvoorbeeld aan dementie lijden. Ook aan mensen met een zorgbehoefte in de wijk is gedacht: er komt een aangename ruimte voor dagbesteding voor ouderen.

Gezondheidscentrum

In het souterrain komt een gezondheidscentrum waarin ruimte is voor onder meer een tandarts, apotheek, diëtist, podoloog, fysiotherapeut en logopedist. Er lopen al gesprekken met aanbieders op deze vlakken in de wijk die wellicht in de kerk samen onder één dak kunnen komen.

Ook aan mensen met een zorgbehoefte in de wijk is gedacht: er komt een aangename ruimte voor dagbesteding voor ouderen.

In het souterrain komt een gezondheidscentrum waarin ruimte is voor onder meer een tandarts, apotheek, diëtist, podoloog, fysiotherapeut en logopedist. Er lopen al gesprekken met aanbieders op deze vlakken in de wijk die wellicht in de kerk samen onder één dak kunnen komen.

    

Auto's in sousterrain

In het souterrain komt tevens ruimte voor 18 auto’s. De bewoners beschikken zelf niet meer over auto’s, dus deze parkeerplaatsen komen ten goede aan bezoekende familie en aan personeel van het gezondheidscentrum.

Binnentuin

De besloten binnentuin biedt een veilige ruimte voor de bewoners. Het entreegebied aan de Merwedestraat wordt opgeknapt en de openbare ruimte rondom de kerk wordt verder vergroend.

De kerk blijft van binnen nog steeds herkenbaar. Vanuit de entreehal zijn niet alleen de 4 verdiepingen te zien die elk een vide met uitzicht hebben op de hal, maar blijft ook de 18 meter hoge kap van de kerk zichtbaar.

De bijzondere beschilderingen in de kerk blijven en ook de klok blijft in de toren en zal bij trouw en rouw worden geluid, wat voor veel mensen in de Gorzen een vertrouwd geluid is.

Klimaatvriendelijk

Het plan wordt klimaatvriendelijk uitgevoerd. Er is veel aandacht voor vergroening, hittestress, waterberging en natuurinclusiviteit. De buitenmuren van de kerk blijven geheel intact. Het zorgcentrum wordt een zogeheten box-in-box van lichtgewicht en recyclebaar materiaal. Het regenwater wordt hergebruikt via een BlueBloqsloop. Het gebouw wordt gasvrij en op het dak komen zonnepanelen die lijken op de leien die er nu liggen.

Op de hoogte blijven van de plannen

Wil je op de hoogte blijven van alle plannen, download dan de app die ook als website te lezen is. 

Start & planning

Op 7 november is begonnen met het verwijderen van asbest van de vloeren in het souterrain. Deze werkzaamheden duren tot eind november.
In december 2022 wordt het asbest uit de kerkzaal verwijderd en wordt het souterrain bouwrijp gemaakt. De brief hierover vind je hier.
Als alles meezit, kan er in kwartaal 1 van 2023 worden begonnen met de verbouwing, de planning is om binnen 1 tot 1,5 jaar daarna open te gaan.

Heilig Hartkerk
Rijnstraat 1
3114 SP SCHIEDAM
E-mail

Aanmelden