29 maart 2023

Lunchconcert |origami ensemble

Waar: Theater aan de Schie
Wanneer: Wo 29 maart
Hoe laat: Van 12:15 - 13 u
Tickets: Gratis 
Check ook de website

Geniet woensdag 29 maart tijdens je lunchpauze van een mooi concert van het Origami Ensemble. Breng gewoon je eigen lunch mee, aan de bar zijn drankjes verkrijgbaar. Iedereen is welkom!

Programma

W.A. Mozart (1756-1791) – Hobokwartet: deel II en III– KV370 
Dit stuk schreef Mozart voor hoboïst en vriend Friedrich Ramm, die ook zijn Hoboconcert meerdere malen heeft uitgevoerd. Het Hobokwartet kent een opvallend kort tweede deel in d mineur (dat slechts 37 maten telt), en het eerste en derde deel vormen hiermee een sterk contrast. Daarnaast bevat het stuk een aantal zeer virtuoze passages. Het is het enige kamermuziekwerk van Mozart waarin de hobo als solo instrument fungeert. 

B. Britten (1913-1976) – Phantasy Quartet – Op.2 
De Fantasie voor hobo en strijkers schreef Benjamin Britten in 1932, en is één van zijn allereerste uitgegeven werken. Hij droeg de compositie op aan Leon Goossens, een Britse hoboïst die deel uitmaakte van het prestigieuze London Philharmonic Orchestra dat in datzelfde jaar werd opgericht. Britten, alom beschouwd als één van de grootste componisten van Engeland sinds Henry Purcell, werd beïnvloed door muziek uit de Middeleeuwen en de operastijl belcanto. In zijn Fantasie, dat bestaat uit één deel, is die invloed duidelijk te horen door de expressiviteit en vrijheid van interpretatie voor de solist. 

Z. Kodàly (1882-1967) – Intermezzo 
Dit intermezzo voor strijktrio schreef de Hongaarse componist Zoltàn Kodàly in 1905. Op zestienjarige leeftijd ontmoette Kodàly de eveneens Hongaarse componist Béla Bartók. De twee werden vrienden en gingen samen op reis door Hongarije om de traditionele muziek van het land op te nemen en te transcriberen. Hoewel de twee componisten op veel vlakken overeenkomsten hadden en respect koesterden voor elkaars werk, ontwikkelde Kodàly toch een geheel eigen compositiestijl. De manier waarop hij de Hongaarse melodieën in zijn composities verwerkte maakt zijn muziek karakteristiek en diepzinnig. 

J. Françaix (1912-1997) – Kwartet voor althobo en strijkers: deel I, IV en V (1970) 
De Fransman Jean René Désiré Françaix, leerling van de beroemde Nadia Boulanger, kan met recht een fascinerend componist worden genoemd. Zijn oeuvre is groot en enorm veelzijdig, met meer dan tweehonderd gecomponeerde werken die variëren van opera tot kamermuziek en zelfs filmsoundtracks die hij schreef in samenwerking met de Franse regisseur en scenarioschrijver Sacha Guitry. Zelf beschouwde hij zijn muziek als licht en eenvoudig, en noemde zijn eigen werk “serieus zonder diepte”. Hij trok zich weinig aan van muziekstromingen als dodecafonie en het daaruit voortvloeiend serialisme, die in zijn tijd de hoogtijdagen beleefden: liever focuste hij zich op het simpele plezier van het componeren. Dat plezier is ook hoorbaar in zijn kwartet voor althobo en strijkers, dat een ongewone combinatie van instrumenten vormt. 

S'DAM TIPT!

IDDF2024

IDDF2024

TOOST Foodtruck Festival

TOOST Foodtruck Festival

Proef! De Plantage

Proef! De Plantage

Terug naar theater / concert

Aanmelden