10 juni 2022 - 10 juli 2022

De magie van Polaroid

Waar: Stichting KunstWerkt, Lange Nieuwstraat 191
Wanneer: Van 10 juni t/m 10 juli
Hoe laat: Do t/m zo van 13 - 17 uur
Check de website 
Ook bij Monopole en I-Punt S'DAM kun je polaroids bekijken

Een uniek stukje film waarop langzaam een beeld verschijnt, vaak imperfect en met een eigenaardig kleurenpalet. Je zou denken dat met de komst van digitale camera's de polaroid fotografie verdwenen is. Maar polaroids blijken nog steeds een onweerstaanbare charme te hebben. Tijdens deze expositie kijk je naar de meesterwerken uit de geschiedenis van Polaroidfotografie.

                          

Polaroid Nederland

Dat Nederland een grote rol speelt in de geschiedenis van polaroid is bij niet veel mensen bekend. Het fotopapier wordt in Nederland gemaakt en er zijn veel bekende Nederlandse fotografen zoals Anton Corbijn, Vincent Mentzel, Ulay en Marcel van der Vlugt die met polaroid werken of hebben gewerkt.

In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in Europa en in 1970 haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Daar werd ook gestart met de uitbreiding van de beroemde fotoverzameling The Polaroid Collection met Europees fotowerk. Deze reisde de hele wereld over, maar was in Nederland zelden te zien. 

Zo is bij curator Arno Bauman het idee ontstaan om een Nederlandse versie te organiseren met werk van Nederlandse fotografen. De tentoonstelling in Schiedam beoogt een eerbetoon te zijn aan deze, tot nu toe onderbelicht gebleven, Nederlandse rol in de geschiedenis van Polaroid.
Zie ook Pf Fotografie magazine

40 fotografen

Kate Antonenko, Arno Bauman, Auke Bergsma, Rutger ten Broeke, Marlo Broekmans, Corbino, Jan Cremer, Beaty Czetö, Esther van Duffelen, Sjef van Duin, Ingeborg Everaerd, Toto Frima, Paul de Graaff, Martijn van de Griendt, Sjef Henderickx †, Sarah Mei Herman, Wybe Hietbrink, Inge Hoefnagel, Paul den Hollander, Barend Houtsmuller, Anja de Jong, Erik Kessels / Ria van Dijk, Hans de Kort, Frank Uwe Laysiepen (Ulay) †, Thed Lenssen, Marlike Marks, Vincent Mentzel, Hans Molenkamp, Robbie Müller †, Paul De Nooijer, Ruurd van der Noord, Verena Nuding †, Lieve Prins †, Paul van Riel, Betty Ringma † / Marc H. Miller, Jean Ruiter, Walter Sans, Yolanda Senf, Bert Teunissen, Pieter Vandermeer, David van ‘t Veen †, Marcel van der Vlugt.
              

‘Instant Dreams’ 
Za 18 juni 20:30 uur
Wenneker Cinema vertoont de documentaire 'Instant Dreams' van Willem Baptist. 

Finissage  
Zo 10 juli 15:30 uur
Kunsthistorica Cilia Batenburg gaat in gesprek met Polaroidfotografen.

Boek

Ook is er een boek met werk van de deelnemende fotografen, interviews en een cultuurhistorische beschouwing over Polaroid verschenen. Tijdens het IDDF nam Bløf het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek is onder andere te bij bij het I-Punt In de Waag en kost €29,95.

Foto's:
Bløf en Arno Bauman met elk een exemplaar Polaroid in Nederland© Yolanda Senf
De hartendief ©Auke Bergsma. 1987 Polaroid PolaChrome 35 mm
Today I Give Up Smoking ©Auke Bergsma. 1982, drieluik sx70
Mauritius ©Paul de Graaff. 2001, Type 59, 4x5"
Giant Pamphlet (Family Flower) ©Marcel van der Vlugt. 202
1

 

S'DAM TIPT!

Cultuur Borrelt

Cultuur Borrelt

Zoro Feigl - Zonvonkengesproei

Zoro Feigl - Zonvonkengesproei

Herman van veen - solo exhibition

Herman van veen - solo exhibition

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden