Zakkendragershuis

Het Zakkendragersgildehuis vertelt het verhaal van het Zakkendragersgilde, het Anthonisgilde. Het zakkendragersgilde verzorgde gedurende vele eeuwen het lossen van de graanschepen. Het graan was bestemd voor de jeneverindustrie.

De vrijwilligers van het Anthonisgilde houden het ambacht van zakkendrager in ere. In de vorm van ‘levende’ geschiedenis biedt het gilde een dynamisch kijkje in het leven van 18e-eeuwse havenarbeiders.

Het huidige gilde bestaat uit 10 vrijwilligers. Het Anthonisgilde is het enige gilde in Europa dat het ambacht uitoefent.

Het Zakkendragershuis is elke 1e zondag van de maand open voor publiek. Twee zakkendragers in historische kleding vertellen over hun beroep en tradities.

Je kunt een film over het zakkendragershuis en het gilde bekijken en de zakkendragers geven een rondleiding door hun gildehuis.

Alle informatie is ook in Engels, Duits en Frans beschikbaar. 

Waar: Oude Sluis 19
Wanneer: Elke 1e zo vd mnd (koopzondag)
Hoe laat: Van 11 - 16 u
Toegang en rondleiding: is gratis
Bijzonderheden: Zakkendragershuis is open met inachtneming van de geldende RIVM regels en beperkingen
Meer info: Anthonisgilde.nl

Gildehuis

In de toren van het Zakkendragershuisje, aan de Oude Sluis hangt een klok waarmee vroeger de zakkendragers gewaarschuwd werden dat er een schip met bijvoorbeeld graan te lossen was. In 1699 heeft het Gilde een huis gekocht voor 275 gulden, zijnde geweest een branderij en dat tot Gildehuis gepromoveerd, gelegen op vrijwel dezelfde plek. Destijds bij de Colck van de Sluis, toen de Nieuwe Sluis (1780) nog niet gebouwd was, en de Oude nog niet gedempt.

Zakkendragershuis
Oude Sluis 19
3111 PK SCHIEDAM
website

Aanmelden