Westvest90 kerk

In 1909 liet de Nederlandse Protestantenbond (NPB) Schiedam de Westvestkerk bouwen. Als architect werd Henri Evers aangezocht, destijds hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft.  Ook de gehele inrichting werd door hem ontworpen. Kenmerkend voor het gebouw is de combinatie van verschillende bouwstijlen. Zo is de preekstoel in Byzantijnse stijl en zijn de glas-in-loodramen een voorbeeld van Jugendstil. Opmerkelijk zijn de lichtkronen.

Windrecht molen de Walvisch

De kerk met het bijgebouw is gegroepeerd in een schilderachtig ensemble aan 2 zijden van een door een hek omsloten pleintje. De kerk is een zaalkerk met 5 traveeën en een houten tongewelf met steekkappen boven de rondboogvensters. Het windrecht van molen De Walvisch bepaalde de maximale hoogte van de toren.

Akoestiek

De akoestiek van het gebouw geniet grote faam en er vinden dan ook vele kamermuziekconcerten en cd-opnames plaats.

In 2010 kreeg het gebouw een geavanceerde, zeer geruisarme klimaatinstallatie, een geconditioneerde vleugelkelder en voorzieningen om een groot publiek bij concerten te ontvangen. Daarmee werd het kerkgebouw nog meer geschikt voor muzikale doeleinden.

Westvest90 kerk
Westvest 90
3111 BZ Schiedam
website

Aanmelden