Stolpersteine in Schiedam

Stolpersteine (letterlijk struikelstenen) zijn het initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947) als eerbetoon aan de tijdens WOII omgebrachte medeburgers.

Verspreid over heel Europa zijn er inmiddels duizenden Stolpersteine geplaatst. In Nederland zijn er inmiddels in ruim 90 steden en dorpen honderden Stolpersteine geplaatst. In Schiedam zijn in de Tweede Wereldoorlog honderden mensen weggevoerd, waaronder 165 Joden.

Stolpersteine

Stolpersteine zijn stenen van 10x10 cm met daarop een messing plaatje. Daarin zijn de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst van slachtoffers van het Naziregime.

Slachtoffers uit WOII, met name Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en euthanasie-slachtoffers, worden individueel herdacht met het leggen van gedenkstenen voor de deur van de huizen waar zij het laatst in vrijheid hebben gewoond en later zijn vermoord.

De Stichting Stolpersteine Schiedam bestaat sinds 2013. De stichting richt zich niet alleen op de nagedachtenis van de Schiedamse slachtoffers. De stichting wil juist ook de huidige schoolgaande jeugd actief betrekken bij deze herinnering.