Huis te Poort

‘t Huis te Poort (de huidige Oud-Katholieke Kerk) is een half vrijstaande pastorie uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente 't Huis te Poort.

De pastorie is van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

De pastorie is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat twee bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak met schilddak aan de voorzijde. De voorgevel heeft een lijstgevel en is gepleisterd en voorzien van blokwerk.

De voorgevel is drie vensterassen breed en voorzien van hoogopgaande rondboogvensters, hoeklisenen, cordonlijsten en friezen. Alle vensters zijn voorzien van zesruitsramen en bovenlicht met straalroedenverdeling. De vensters zijn opgenomen in geprofileerde rondboognissen die op de plint c.q. de cordonlijst rusten en zijn voorzien van borstweringen.

De begane grond bevat geheel links de entreepartij die conform de vensters is bekroond met bovenlicht met straalroedenverdeling en gevat in een geprofileerde rondboog omlijsting. De hoeklisenen zijn conform de hoeklisenen van de kerk voorzien van rondboog spaarvelden. Een rondboogfries en een fries met paneelindeling waarin cirkelvormig snijwerk is aangebracht boven de middelste muurdammen en een sterk uitkragende geprofileerde kroonlijst beeindigen de gevel.

De zijgevel is uitgevoerd in schoon metselwerk, voorzien van zesruits schuifvensters. De achtergevel is uitgevoerd als tuitgevel. Op de begane grond bevindt zich in het midden een deurpartij met aan weerszijden vensters met een zesruitsindeling. Op de verdieping zijn drie zesruitsvensters en in de geveltop twee vensters met vaste middenstijl en openslaande ramen.

In het interieur zijn onder meer van belang de originele marmeren vloeren op de begane grond, het trappenhuis met paneeldeuren, en de originele gestucte reliëfplafonds op de verdieping.

 

Huis te Poort
Dam 30
3111 BD SCHIEDAM
website

Aanmelden