Heilige Liduina

Eén van de belangrijkste vrouwen uit de geschiedenis van Schiedam is Liduina. Zij is de enige Noord-Nederlandse vrouwelijke heilige en één van de bekendste heiligen in Nederland. Haar relikwieën verblijven in de Liduina Basiliek.

Na een val op het ijs in 1396 of 1397 brak Liduina een rib, waarna zich een abces ontwikkelde dat niet wilde genezen. Ze raakte bedlegerig voor de rest van haar leven. Gelegen op haar ziekbed troostte zij armen en noodlijdenden die van heinde en verre kwamen en vroeg zij zelfs vermeerdering van lijden ter bekering van zondaars en ter bevrijding van zielen uit het vagevuur.

Beschermheilige van Schiedam en de schaatsers

Liduina beleefde visioenen en in extase bezocht zij samen met haar engelbewaarder Rome, het Heilig Land, hemel, hel en vagevuur. Tijdens haar reizen naar het paradijs gaf haar engelbewaarder een rozentak. Liduina zou pas sterven als de tak in bloei zou staan. Op dinsdag 14 april 1433 stierf Liduina.

De heiligheid van Liduina werd op 14 maart 1890 door paus Leo XIII bevestigd. Liduina is de patrones van de zieken, beschermheilige van schaatsers en beschermheilige van stad (Schiedam) en parochie. De jaarlijkse viering van het feest van de Heilige Liduina,  met processie door de straten van Schiedam, is op de zondag voor Hemelvaartsdag. 

Liduina Basiliek

De relikwieën van Liduina verblijven in de prachtige neogotische Liduina Basiliek in Schiedam. De basiliek is gebouwd tussen 1878 en 1881. 

Het is de enige basiliek in Zuid-Holland. Je kunt hier heel wat over Liduina aan de weet komen. Er is een 19e-eeuwse Liduinakapel. Aan de muren hangen acht prachtige kleurrijke minutieus geschilderde panelen die het leven van de heilige uitbeelden. Ook zijn er een Liduina-devotieruimte en een reliekhouder met de stoffelijke resten van de heilige.

Heilige Liduina
SCHIEDAM
website

Aanmelden