Basiliek van de Heilige Liduina en O.L. Vrouw Rozenkrans

De Liduina Basiliek is een Neo-gotisch ontwerp door architect E.J Margry en gebouwd tussen 1878 en 1881. In 1990 is de kerk tot basiliek verheven en in 1994 is gestart met de restauratie. De basiliek is in gebruik als R.K. kerk, toegewijd aan Liduina en Onze Lieve Vrouwe van de Heilige Rozenkrans.

Open voor publiek

Van april tot en met oktober is de basiliek open voor publiek. 
In de wintertijd is er geen bezichtiging mogelijk.
Check de UITladder voor de dagen/tijden van april t/m oktober.

Georiënteerde kruisbasiliek

Het is een vrij gelegen georiënteerde kruisbasiliek. Georiënteerd, hetgeen betekent dat het altaar op het oosten staat gericht, richting opgaande zon (Christus als de Sol Oriëns: Het opgaande Licht). Maar ook richting Jeruzalem, een heilig punt, namelijk de plek waar Christus is gestorven en verrezen.

Enige Basiliek in Zuid-Holland

Sinds 1968 is Liduina van Schiedam patrones van deze kerk. In 1990 verleende Paus Johannes Paulus II aan de kerk de eretitel van ‘Basilica minor’. Deze titel kan verleend worden aan kerken die een bijzondere betekenis hebben voor het bisdom, het land of de wereld. Omdat zich in deze kerk de stoffelijke resten van de heilige Liduina bevinden, werd de kerk opgenomen in de rij van basilieken. Het is de enige in Zuid-Holland.

Basiliek van de Heilige Liduina en O.L. Vrouw Rozenkrans

De kerk heet officieel Basiliek van de Heilige Liduina en O.L. Vrouw Rozenkrans maar wordt in de volksmond kortweg Liduina Basiliek genoemd. Heel terecht, want als de kerk open is, kunt u hier heel wat over Liduina te weten komen aan de hand van verschillende kunstwerken.

Er is een 19e-eeuwse Liduina altaar, kazuifels met geborduurde scènes uit het leven van de heilige, 8 prachtige kleurrijke minutieus geschilderde panelen die het leven van de heilige uitbeelden, oude en moderne gebrandschilderde ramen, een Liduina-devotieruimte en niet in het minst een reliekhouder met de stoffelijke resten van de heilige.

Basiliek van de Heilige Liduina en O.L. Vrouw Rozenkrans
Singel 104
3112 GS SCHIEDAM
010-4268228
E-mail
website

Aanmelden