Babbersmolen

De huidige Babbersmolen werd gebouwd in 1710 als vervanger van een houten poldermolen. De molen had als doel het bemalen van de Babberspolder. Voor zover bekend is de Babbersmolen de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland.

   

Molenaarsgezinnen

In de 20e eeuw raakte deze molen steeds verder in verval totdat er alleen een kale molenromp restte. Inmiddels is de molen gerestaureerd tot maalvaardige poldermolen. Vier generaties  hebben zorg gedragen voor het bemalen van de polder in de Babbersmolen sinds 1875. Twee molenaarsgezinnen hebben jarenlang ook in de molen gewoond. 

Roerige geschiedenis

De molen heeft vanaf het einde van de 19e eeuw een roerige geschiedenis gekend. In 1888 is hij 3 meter verhoogd en voorzien van een stelling omdat hij onvoldoende windvang dreigde te krijgen als gevolg van de ernaast aangelegde spoorlijn.

Het ijzeren scheprad dat de Babbersmolen in 1897 kreeg bij de vervanging van het houten origineel had een bijzonder ontwerp. Daar waar een scheprad meestal door het water schept, sneed het nieuwe rad door het water. De molen is tot op heden het enig overgebleven exemplaar van een stellingmolen waarmee het water met een scheprad werd weggemalen.

Watereducatie mini-Babberspolder

De unieke watereducatie mini-Babberspolder laat je bij een bezoek aan de Schiedamse Babbersmolen spelenderwijs kennismaken met hoe wij in Nederland al eeuwenlang de voeten droog houden. Naast de oudste stenen poldermolen van Nederland is een miniatuurpolder gebouwd, met een slotenpatroon van verschillende dieptes, die helemaal onder water kan worden gezet.

Je kunt de polder weer droogmalen met behulp van een houten scheprad en je eigen spierkracht. Hierdoor ervaar je wat voor kracht er nodig is om het enorme scheprad in de Babbersmolen in beweging te brengen. Al het water wordt uitgeslagen in een mini-poldervaart met kleine werkende keersluizen waarna het naar de fictieve zee stroomt.

Locatie huren

Zoek je een bijzondere locatie? Je kunt meer dan je denkt met de molens van Schiedam! Van rustig vergaderen tot een spectaculair evenement. 
Check hier de mogelijkheden!

Tijdens sommige grote evenementen is de Babbersmolen open voor publiek.
Check de Facebookpagina van de Babbersmolen voor meer informatie.

S'DAM TIPT!

Molen de Walvisch

Molen de Walvisch

Molen De Noord

Molen De Noord

Molen De Vrijheid

Molen De Vrijheid