OpenArtExchange

OpenArtExchange is een internationaal kunstcentrum dat niet-westerse kunstenaars ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld via exchange programma’s met lokale kunstenaars.

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan ruim 200 m2 divers, internationaal kunstaanbod, met op de eerste verdieping een kleinere expositieruimte voor fotografie en een performance ruimte, waar geëxperimenteerd wordt met installaties, performing arts en multimedia.

OpenArtExchange is niet alleen een internationale galerie, waar hoogwaardige hedendaagse kunst te vinden is van inmiddels zo’n 20 opkomende kunstenaars uit diverse culturen, die al enige bekendheid genieten. Het is ook een kunstcentrum waar ontmoetingen plaatsvinden. Waar je regelmatig kunstenaars aan het werk ziet, in gesprek kunt gaan over de thema’s van de tentoonstellingen. Waar openingen worden opgeluisterd door performances, recitals, muziek of filmbeelden en waar regelmatig experimenten plaatsvinden en samenwerkingen worden aangegaan met andere instellingen.

Residenties
Zo’n 4 keer per jaar worden residenties georganiseerd met kunstenaars uit verschillende landen, die samen met lokale kunstenaars aan het werk zijn, zichtbaar voor publiek. Zij maken gedurende een maand, ieder vanuit eigen achtergrond, kunstwerken over een bepaald thema. Die thema’s zijn universeel en stellen stellen de mens en hoe hij zich verhoudt tot zijn omgeving, centraal, zoals “#InnerCities” over het leven in binnensteden, “#Exchange” over diversiteit en de (on)mogelijkheid tot het bewegen tussen werelden, “Back to human” over terugkeer naar de menselijke maat, “Human nature” over mens zijn, “Time” over het concept tijd en “New world” over migratie.

Lokale tentoonstellingen en Europese kunstbeurzen
OpenArtExchange presenteert elke 2 maanden een nieuwe thematische tentoonstelling, waarbij 2 tentoonstellingen in het licht staan van de feestdagen in december en de start van het nieuwe jaar. Na afloop van elke tentoonstelling worden de kunstenaars en hun werken gepresenteerd op zo’n 6-8 internationale kunstbeurzen in Europa, waar tienduizenden kunstliefhebbers de kunstwerken, deels gemaakt in Schiedam, kunnen bewonderen en kopen.

Lokale evenementen
OpenArt Exchange neemt met haar kunstenaars ook deel aan lokale festivals en evenementen en aan tentoonstellingen in lokale musea in de regio Rotterdam, zoals OpenExpo/Stedelijk museum Schiedam, Fotofestival Schiedam, African Roots concert/Theater aan de Schie Schiedam, Nationale Kunstweek, Geuzenmaand/Museum Vlaardingen/Kade40 en Art-Dance project BOB&I/Art Rotterdam Week. Recentelijk won OpenArtExchange één van de 3 nominaties voor de 2-jaarlijkse Waterweg Cultuurprijs 2019 met een project voor het opzetten van een Waterweg Street Art route door een groep van (inter)nationale street artists van naam, in samenwerking met jongeren, cultuur organisaties en woningbouw corporaties in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Voor het lopende programma, zie de website en social media.
Wil je uitnodigingen ontvangen voor exposities, kunstbeurzen of evenementen, of wil je een privé of groepsrondleiding reserveren, neem dan contact op via info@openartexchange.com

Openingstijden:
Ma en di:  gesloten
Wo t/m zo: 12 – 18 u