OpenArtExchange

OpenArtExchange is een internationaal kunstcentrum dat niet-westerse ondersteunt en verbindt met de westerse kunst- en cultuurwereld via exchange programma’s met lokale kunstenaars.

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan een grote hoeveelheid schilderijen, tekeningen, collages, sculpturen en soms installaties en fotografie, voornamelijk van internationaal erkende Afrikaanse kunstenaars uit Angola, Congo, Nigeria en Benin, naast enkele doorgewinterde lokale en Europese kunstenaars.

OpenArtExchange is ook een kunstcentrum waar ontmoetingen plaatsvinden. Waar je regelmatig kunstenaars aan het werk ziet en in gesprek kunt gaan over de thema’s van de tentoonstellingen. Waar openingen worden opgeluisterd door performances, recitals, muziek of filmbeelden en waar regelmatig experimenten plaatsvinden en samenwerkingen worden aangegaan met andere instellingen.

Tentoonstellingen & residenties

Zo’n 4 keer per jaar worden residenties georganiseerd met kunstenaars uit verschillende landen, die in de galerie aan het werk zijn, zichtbaar voor publiek. Zij maken gedurende een maand, ieder vanuit eigen achtergrond, kunstwerken over een bepaald thema, die hierna worden getoond in de tentoonstellingen.

OpenArtExchange presenteert elke 2 maanden een nieuwe thematische tentoonstelling. Die thema’s zijn universeel en stellen de mens en hoe hij zich verhoudt tot zijn omgeving, centraal, zoals “#Ties” over groepsidentiteit en de diepgewortelde banden tussen individuen en “Spirituality” over de rol van spiritualiteit in iemands leven en identiteit.

Europese kunstbeurzen

Na afloop van elke tentoonstelling worden de kunstenaars en hun werken gepresenteerd op zo’n 6-8 internationale kunstbeurzen in Europa, waar tienduizenden kunstliefhebbers de kunstwerken, deels gemaakt in Schiedam, kunnen bewonderen en kopen.

Lokale evenementen

OpenArt Exchange neemt met haar kunstenaars ook deel aan lokale festivals en evenementen en aan tentoonstellingen in lokale musea in de regio Rotterdam, zoals OpenExpo/Stedelijk museum Schiedam, Fotofestival Schiedam, African Roots concert/Theater aan de Schie Schiedam, Nationale Kunstweek, Geuzenmaand/Museum Vlaardingen/Kade40 en Art-Dance project BOB&I/Art Rotterdam Week. In 2019 won OpenArtExchange één van de 3 nominaties voor de 2-jaarlijkse Waterweg Cultuurprijs met een project voor het opzetten van een Waterweg Street Art route door een groep van (inter)nationale street artists van naam, in samenwerking met jongeren, cultuur organisaties en woningbouw corporaties in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Wil je uitnodigingen ontvangen voor exposities, kunstbeurzen of evenementen, of wil je een privé of groepsrondleiding reserveren, neem dan contact op via info@openartexchange.com.
Voor het lopende programma, zie de website en social media.

OpenArtExchange
Hoogstraat 85
3111 HC SCHIEDAM
06 1352 8118
website
Facebook
Instagram

Openingstijden

woensdag10:00 - 17:00

donderdag10:00 - 17:00

vrijdag10:00 - 17:00

zaterdag10:00 - 17:00


Aanmelden