AiR-schip Kabouter

Naast molen De Palmboom ligt vrachtschip Kabouter, een motorschip dat werd gebruikt als graansilo in de tijd dat de molen nog een museummolen was en er gemalen werd.

Artist in Residence

Vrachtschip Kabouter is nu omgebouwd als atelier en expositieruimte. 

Kunstenaar kunnen tijdelijk werken en wonen op het schip. Het zijn lokale, nationale of internationale kunstenaars die daar een beurs voor hebben verworven.

Omdat alle stadsmolens aan het water liggen zou het schip ook tijdelijk bij De Noord, De Kameel of De Walvisch kunnen aanmeren voor een speciale activiteit.

Vrachtschip Kabouter

Het schip is in 1922 in Maassluis gebouwd onder de naam ‘Maria Hendrika’ en heeft als vrachtschip tussen Middelburg en Antwerpen gevaren.

Begin jaren ’90 zocht UTO Nederland BV (nu Herman Jansen) samen met De Schiedamse Molens naar een ruimte om graan op te slaan. Dit graan zou op de museummolen gemalen worden voor branderij ‘De Tweelingh’.

 Het idee ontstond om voor de graanopslag een schip te gebruiken.  UTO kocht daarop dit motorschip en gaf het de naam ‘Kabouter’ naar hun bekende jenevermerk.

Het ruim werd ingedeeld in 8 graansilo’s met elk een capaciteit van 10 ton. Via een blaassysteem kon het graan dat door de molen werd verwerkt vanuit het schip omhoog worden geblazen.

Om plaats te maken voor de atelier- en expositieruimte zijn 4 van de 8 ingebouwde silo’s verwijderd. Het schip heeft nu nog 4 overgebleven graansilo’s.

Foto: Paul Sporken

AiR-schip Kabouter
Noordvest 34
3111 PH SCHIEDAM
website

Aanmelden