Molen De Kameel

Molen De Kameel is in 2011 officieel in gebruik genomen. Na jaren van voorbereiding ging op maandag 10 november 2008 de herbouw van deze molen van start op het Doeleplein in Schiedam. Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 vlakbij dit plein en maakte deel uit van zo’n twintig stellingmolens. Deze molens zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. De molen wordt volledig maalvaardig en krijgt een aantal publieksfuncties. Ook zal De Kameel naar alle waarschijnlijkheid groene stroom gaan opwekken.

Moutmolen

Molen De Kameel is met zijn 30,5 meter hoogte tot bovenkant kap geen kleine jongen. Toch oogt hij bescheiden naast de oude windreuzen die Schiedam nog rijk is. Dat komt omdat deze nieuwste moutmolen oorspronkelijk is gebouwd in 1715, tijdens de beginjaren van de jeneverindustrie. De behoefte aan mout was toen nog niet zo groot zodat ook de molens konden volstaan met een rank postuur en een kleinere hoogte. Met de voltooiing van De Kameel is dit deel van de jenever- en molengeschiedenis van Schiedam weer zichtbaar geworden.

Grot

Opvallend aan De Kameel is ook de zogenaamde grot. Via een halfronde doorgang konden kleine schepen tot in de molen varen om te laden en lossen.

Locatie huren

Zoek je een bijzondere locatie? Je kunt meer dan je denkt met de hoogste molens van de wereld! Van rustig vergaderen tot een spectaculair evenement op grote hoogte.

Check hier de mogelijkheden!