Error rendering template

Bibliotheek Schiedam

Een grote collectie boeken, een prachtige binnentuin met leestafel en vele studieplekken met schitterend uitzicht over het historische centrum. Gratis WiFi, de grote collectie dvd’s, blu-rays en strips en zelf gebrande koffie. Dat is de bibliotheek van Schiedam.

Groenste bibliotheek van Nederland

De Bibliotheek in de Korenbeurs is de eerste ‘groene’ Bibliotheek in Nederland. Zuidkoop realiseerde de binnentuin met advies van Schiedammer en bomenexpert Huib Sneep. Grote bomen van zo’n vier tot zes meter hoog, waaronder een Bucida, Tamarinde en een Ficus vormen de hoofdbeplanting. Bomen met een gewicht van 150 tot 350 kilo.

'Het atrium van de bibliotheek is een grote, hoge ruimte. Dan heb je sowieso grote bomen nodig om echt iets neer te zetten', vertelt Dennis Zuidgeest projectleider van Zuidkoop. 'Maar waar we vanuit zijn gegaan bij het ontwerp van de binnentuin, is dat het voornamelijk moet uitstralen dat je deze sfeer ook zelf buiten kunt tegenkomen. We hebben er dus bewust geen tropische tuin van gemaakt, maar gekozen voor bomen die qua groeivorm overeenkomen met bomen uit het Nederlandse straatbeeld.' 

Verbeterde toegankelijkheid

Om de Korenbeurs geschikt te maken voor haar functie als Bibliotheek, zijn de nodige aanpassingen gedaan. Zo zijn er een nieuwe trap, lift en hellingbanen geplaatst waardoor beide etages van de Korenbeurs ook voor minder validen toegankelijk zijn. ROG plus heeft hiervoor rolstoelen beschikbaar gesteld.

Duurzame oplossingen

Naast ‘echt’ groen wordt de inrichting van het pand ook duurzaam. Zo zijn gerecyclede boekenkasten gemaakt van industrieel karton, is er ledverlichting en wordt de temperatuur geregeld door middel van een klimaatsysteem in de plantenbakken rondom de bomen. De stoelen rondom de leestafel zijn van pet-flessen gemaakt.

Bibliotheek Schiedam
Lange Haven 145
3111 CD Schiedam
010-7146300
E-mail
website

Openingstijden

maandag10.00 - 17:00

dinsdag10.00 - 17:00

woensdag10.00 - 17:00

donderdag10.00 - 20:00

vrijdag10.00 - 17:00

zaterdag10.00 - 17:00

zondag10.00 - 17:00


Aanmelden