Koninklijke De Kuyper

1695 is het officiële begin van het familiebedrijf De Kuyper. Het bedrijf werd opgericht bij het huwelijk van Petrus de Kuyper, zoon van de stamvader van het deels adellijke geslacht De Kuijper, en Anna Custers.

De huidige eigenaren zijn rechtstreekse afstammelingen van dit echtpaar. Koninklijke De Kuyper is al sinds 1695 een 100% familiebedrijf. Hiermee is De Kuyper het op 6 na oudste familiebedrijf van Nederland.

Matthew Clark & Sons, Londen

In 1729 werd er een branderij gekocht in Schiedam, destijds het internationale hart van de jeneverindustrie. De Kuyper was geheel op export gericht. Slechts kleine hoeveelheden werden via 'den looper' verkocht. In 1827 was de firma Matthew Clark & Sons in Londen een zeer belangrijke afnemer. Clark kocht niet alleen voor Engeland, maar eveneens voor de Engelse koloniën. Ook de Canadezen namen grote hoeveelheden jenever af.

In 1910 bouwde de firma De Kuyper op het in 1893 aangekochte terrein in Schiedam een nieuwe distilleerderij, die een jaar later kon worden betrokken.

Grootste likeurenproducent ter wereld

Rond 1920 werd begonnen met de productie van likeuren. In de jaren dertig maakte De Kuyper bijna 20 soorten likeuren. Op jenevergebied werd eveneens aan vernieuwing van het assortiment gewerkt. Inmiddels produceert De Kuyper meer dan 70 verschillende dranken, die in meer dan 100 landen worden verkocht. 

Koninklijk

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan werd in 1995 het predikaat Koninklijk uitgereikt.

Extracten en distillaten

In de distilleerderij in Schiedam produceert De Kuyper de extracten en distillaten. De grondstoffen daarvoor komen uit de hele wereld. Vers of gedroogd fruit wordt enkele weken op alcohol gelegd om er smaakstoffen aan te onttrekken. Dit heet extraheren. Datzelfde gebeurt met andere ingrediënten, zoals koffie, cacao, vanille, kruidnagel en kaneel.

Bij het distilleren worden grondstoffen samen met alcohol in de distilleerketel gestookt. Zo worden aroma's gewonnen uit bijvoorbeeld citroenlinten, zaden en sinaasappelolie. Naast deze extracten en distillaten bestaan likeuren uit diverse grondstoffen. Voor het eindproduct wordt aan elke likeur suikersiroop toegevoegd.

Rutte Gin

In 2011 zijn Koninklijke de Kuyper en Distilleerderij Rutte & Zn gaan samenwerken op het gebied van verkoop en administratie en heeft De Kuyper de aandelen van Rutte & Zn verworven.

Distilleerderij Rutte is nog steeds in Dordrecht gevestigd. Rutte Gin is in augustus 2015 benoemd tot de beste gin van de wereld door Wine and Spirits of America. 


Nix18