Zulkani Demirci maakt… afsluiters

In elk schip zitten afsluiters (valves) waarmee je stromen water, olie of voedingsmiddelen in de leidingen kunt stoppen. Afsluiters hebben nogal wat te verduren, maar mogen absoluut niet gaan lekken. Dus krijgen ze regelmatig een schoonmaakbeurt. Bij Sea Valves Services zorgt Zulkani Demirci met zijn acht collega’s voor fikse revisiebeurten.

Ongeveer 2.000 afsluiters per jaar worden in de werkplaats bij Zulkani onder handen genomen. Met zijn collega’s gaat hij naar de schepen die in het droogdok een grote schoonmaak- of reparatiebeurt krijgen. Bijvoorbeeld bij Damen Shipyards.

“Wij slopen de afsluiters eruit en nemen ze mee naar ons bedrijf aan de Fortunaweg. Daar halen we ze uit elkaar, stralen ze schoon met zand of lucht en vervangen eventueel onderdelen. Ze krijgen een mooie verfbeurt, worden getest, gekeurd en we zetten ze weer terug in het schip.”

Oasis of the Seas

Sommige schepen hebben tien afsluiters aan boord, anderen tachtig. De grootste klus die Zulkani Demirci ooit met zijn collega’s verrichte, was in 2014 aan het grootste jacht ter wereld: het cruiseschip Oasis of the Seas. “We moesten in zeven dagen tijd zo’n veertig afsluiters reviseren. Na afloop hebben we dikke complimenten gekregen, want niks lekte meer!”

In de werkplaats van Sea Valves Services staat een groot apparaat dat de afsluiters onder hoge druk test op mogelijk lekken. Verzekeringsbedrijven als Lloyd’s en Veritas komen regelmatig langs om de testen officieel goed te keuren.

Van brons tot gietstaal

In de werkplaats wordt hard gewerkt aan een paar afsluiters die totaal verroest lijken. In de rekken staan honderden nieuwe grote en kleinere afsluiters klaar. Zulkani legt uit: “Afsluiters zijn gemaakt van brons, gietstaal of nodulair gietijzer. Wanneer het mogelijk is, reviseren we. Soms is het beter om er een nieuwe in te zetten. Daarom zijn we ook afsluiters gaan verkopen en hebben we ze hier op voorraad. Want een dag in een droogdok kost veel geld voor de scheepvaartmaatschappij. Ze willen zo snel mogelijk weer varen mét betrouwbare afsluiters.”

24/7 klaar staan

Zulkani kwam 21 jaar geleden bij Sea Valves Services werken in de Rotterdamse Waalhaven. Hij kwam uit Turkije, samen met zijn collega Ömer Özen, die helaas vorig jaar overleed. In 2006 nam Zulkani het bedrijf over en verhuisde het bedrijf in 2011 naar de Fortunaweg in Schiedam. Onlangs heeft hij het pand ernaast erbij gekocht om te kunnen uitbreiden. “We hebben de naam dat we altijd kunnen leveren. We staan 24/7 voor onze klanten klaar. Voor grote en kleine scheepswerven van Damen Pernis tot Keppel Verolme. En elke keer is het weer een mooi moment als alles lekvrij werkt.”

Zulkani Demirci Schiedam - Jan van der Ploeg

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg