Richard Gielen maakt … metingen

De naam doet anders vermoeden, maar MRC Techniek Rotterdam B.V. is wel degelijk aan de Admiraal de Ruyterweg in Schiedam gevestigd.

Richard Gielen (42) werkt bij deze enorme machinefabriek en reparatiewerkplaats als controleur bij de kwaliteitsdienst. Hij controleert dat alles gegarandeerd exact op maat is gemaakt.

In de gigantische hal, die volhangt met kranen en liften, wijst Richard op een tandwiel. “Dat ding is 5 meter in doorsnede. Maar hij moet tot op de honderdste millimeter op maat zijn gemaakt. Want voor booreilanden, schepen en fabrieken worden soms onderdelen verspreid over de hele wereld gefabriceerd. Dat noemen we tegenproducten. Uiteindelijk moet alles helemaal passen als het bij elkaar komt en wordt geassembleerd, dus in elkaar wordt gezet. Ik meet alles exact na. En ik mag nooit een fout maken!”

Millimeters

Richard kalibreert zelf het gereedschap en het meetgereedschap waar hij mee werkt. Want alles moet voldoen aan alle internationale eisen en de juiste maten weergeven. In zijn werkplaats hangen allerlei halfronde bogen, er staat een microscoop en computers.

“Bij mij gaat het om de honderdsten millimeters, terwijl we hier voor 12cilinder-motoren in schepen schroefassen maken van wel 10 meter lang. Of we reviseren een hydrohamer van meer dan 20 meter lang die buizen als poten voor een platform de zeebodem in slaat.”

Met man en macht

MRC is al sinds 1936 een belangrijke leverancier van tandwielen, glijlagers, krukassen en van onderdelen van scheepsmotoren, turbines, pompen en compressors. Samen met ongeveer 50 collega’s staat Richard altijd klaar voor reparaties en revisies: “Als er iets kapot gaat in een groot schip, zoals motoren of draaiend materiaal, werken we bij MRC met man en macht dag en nacht door om het te repareren. Want een schip dat stilligt, kost elk uur veel geld!

Soms werk je wekenlang aan een nieuw product, de andere keer wordt er ’s morgens een kapot onderdeel gebracht dat ’s middags beslist alweer het schip in moet.”

Perfecte producten

Richard Gielen volgde zelf de LTS met daarna een KMBO-opleiding bij de RDM: middelbaar beroepsonderwijs voor monteur, montage en onderhoud. Hij deed ervaring op bij diverse werkgevers en werkt nu voor het eerst helemaal zelfstandig bij de kwaliteitsdienst.

“Het leukste van mijn werk is dat je je collega’s kunt helpen en begeleiden bij het maken van een perfect product. Ik ben er trots op dat we hier zulke goede onderdelen maken. Bij vorige werkgevers kwam ik nogal eens Chinese producten tegen die niet altijd van dezelfde kwaliteit zijn. In de afgelopen tijd hebben we hier hard gewerkt om de laatste ISO te halen, ons kwaliteitsstempel. En ook dat is gelukt.”

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg