Piet van den Akker maakt … potgrond

Als je groenten, bloemen of planten koopt in een winkel, waar dan ook ter wereld, is de kans groot dat die producten zijn opgekweekt in potgrond uit … Schiedam.

Voor velen verborgen aan de Waterweg, ligt één van ’s werelds grootste potgrondbedrijven. Klasmann-Deilmann Benelux: The future of growing. Assistent Head of Production Piet van den Akker stemt het werk in alle enorme hallen goed op elkaar af. Tussen de gigantische bergen tuinturf en witveen in de 20 meter hoge op- en overslaghal stuurt Piet de dagelijkse gang van zaken aan.

Lange transportbanden voeren losse turf aan uit het schip dat aan de kade ligt. Shovelmachinisten rijden af en aan om de juiste materialen te verwerken via een menglijn. “Want er zijn vele soorten turf die op verschillende manieren worden gewonnen”, legt Piet luid uit.

Van hek tot hek

Piet van den Akker werkt nu bijna 3 jaar bij Klasmann-Deilmann Benelux en geeft mede leiding aan 15 collega’s. “We zijn een seizoensgebonden bedrijf. Van januari tot en met juli werken we vaak van 6 uur ’s morgens tot 12 uur ’s nachts met ploegendiensten. In de winter kunnen we soms ’s middags al stoppen.” Hij kent alle kneepjes van het vak: “Ik ken het bedrijf van haver tot gort, want toen ik hier kwam werken heb ik de meeste functies een tijdje zelf uitgevoerd.”

Veen

In de 1e en 2e hal liggen voornamelijk basis veenproducten te wachten op bewerking. “Deze zoden en witveen komen voornamelijk uit de Baltische staten en Ierland waar nog het meeste veen voorkomt. Ze worden machinaal gefreesd uit de grond, via schepen aangevoerd en hier verder verwerkt en gemengd zoals de klant het wil.”

Eigen mengmiddelen

Lopend langs grote doseerbunkers in de potgrondproductiehal, wijst Piet: “Daarin liggen onder meer compost, kokos, houtvezel en perliet. Daarmee mengen we de turf, zodat de professionele klant precies de potgrond krijgt die belangrijk is voor de groei van zijn gewas.

We zorgen bij Klasmann-Deilmann Benelux zoveel mogelijk voor onze eigen mengmiddelen. In Litouwen en Letland hebben we eigen bossen waar snelgroeiend hout wordt gekweekt voor de houtvezelproductie.”

Big bags en big bales

In de verpakkingsafdeling wordt de gemengde potgrond via transportbanden en bunkers in enorme verpakkingen gestort: “Je moet goed weten hoe je mengt en afvult, want het gewicht van grondstoffen kan variëren van 100 tot 1500 kilo per kubieke meter!

 

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg