Cindy van Bellen maakt schoon

Al 15 jaar maakt Cindy van Bellen (43) samen met haar collega’s van de Argos Zorggroep de slaap-, bad- en huiskamers schoon in Geriatrisch centrum de DrieMaasStede aan de Voorberghlaan in Schiedam-Kethel. Met veel plezier. “Want je krijgt elke dag weer alle waardering van de mensen die hier wonen!”

In DrieMaasStede is het in de centrale hal, de Plaza, een gezellige boel. Alle tafels zijn bezet door ouderen die – al dan niet in hun rolstoel – liedjes zingen rondom de pianist aan de vleugel. Er wordt koffie gedronken en een ouderwetse koektrommel gaat rond. “We doen hier van alles”, lacht Cindy. “Ook gymnastieken en kegelen met een grote bal.”

Hechte groep

Met warmte vertelt Cindy over de hechte groep medewerkers, waarmee ze in de loop van de jaren veel lief en leed deelde. Samen met haar 24 parttime collega’s maakt ze alles in DrieMaasStede schoon. De helft werkt in de avonddienst, de andere helft in de ochtenddienst. Sommige collega’s zijn oproepkracht. “Ik begon in de avonddienst, want dat was goed te combineren met mijn gezin. Zeker omdat ik hier aan de overkant woon. Later schakelde ik over naar de ochtenddienst. En nu werk ik 23 uur per week als leidinggevende van de afdeling Huishouding.”

Luisterend oor

Het leukste van het werk? “Je hebt elke dag een leuk contact met de bewoners, medewerkers en mensen die ons bezoeken. Ze zijn echt blij met je”, vertelt Cindy. “En natuurlijk heb je tijdens het schoonmaken ook aandacht voor onze bewoners. Ze hebben vaak prachtige levensverhalen. Soms zitten ze echt ergens mee en zijn ze blij als ze het aan jou kwijt kunnen. Natuurlijk is het hard werken, maar voor een luisterend oor maak je tijd. Als we bij de één wat langer in gesprek zijn, werken we ergens anders wat sneller door. Altijd met schoon resultaat hoor”, lacht ze.

Intern bijscholen

Ook op het vlak van schoonmaken ontwikkelt de technologie zich. “We gaan regelmatig op cursus over nieuwe materialen en middelen. En we worden intern bijgeschoold over nieuwe werkmethodes."

Wie eenmaal bij Argos Zorggroep aan de slag gaat, blijft vanwege de goede sfeer meestal lang ‘hangen'. Onlangs vierden een paar van Cindy’s collega’s zelfs hun dertigjarig jubileum. “In DrieMaasStede is het gewoon heel fijn werken! We hebben samen één gezamenlijk doel. We geven kleur aan het leven van onze bewoners."

Cindy van Bellen

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg