Bert Beyer maakt technici praktijkklaar

Bij opleidingscentrum Goflex aan de Daniël Pichotstraat op Vijfsluizen begeleidt Bert Beyer (49) al 10 jaar leerlingen installatietechniek. Elk jaar worden daar in Schiedam zo’n 100 studenten via intensieve praktische en theoretische studies klaargestoomd voor de praktijk en de toekomst!

In opdracht van tientallen technische bedrijven, van Shell tot ECT en van Eneco tot Cofely, vinden jongeren via MBO-opleidingen tot en met niveau 4 met Goflex hun weg in de maatschappij. “We hebben 7 vestigingen door heel Nederland”, legt Bert trots uit. “In elk opleidingscentrum werken we samen met de ROC’s en springen we in op de wensen van de klant in die regio. Hier is veel gericht op meet- en regeltechniek, elders weer meer op elektro- of installatietechniek of maintenance.”

Complete mini-fabriek

In een enorme hal sprint Bert soepel tussen allerlei oefen-apparatuur door. Hij wijst op de ‘plant’ – een complete mini-fabriek - waarin de leerlingen alle mogelijke praktijkoefeningen kunnen doen, toont trots de simulatie-opstelling in de operatorsruimte, legt uit dat er zowel met analoge als digitale apparatuur wordt gewerkt en vertelt hoe er met de flensbomen wordt geoefend. In de hal is één student geconcentreerd bezig met hardsolderen, elders wordt er geoefend met valves en in de theorieruimte wordt er aandachtig geluisterd.

Relatie voor het leven

“Met sommige jongens werk ik 5 jaar lang”, vertelt Bert Beyer. “Ze volgen 4 tot 5 jaar lang een BBL-opleiding, een Beroeps Begeleidende Leerweg, en zijn dan bij Goflex in dienst. Dan bouw je een relatie voor het leven op. Sommige gasten bellen me na 10 jaar nog om even iets te vragen!”

Proefopdracht

Met 22 jaar fulltime onderwijservaring weet Bert al na 1 selectiedag waar iemands talenten liggen. “Elke student krijgt hier bij binnenkomst een proefopdracht die door een team wordt beoordeeld. Ik zie binnen een paar uur waar iemands hart ligt. Ben je een handige doener en een toekomstig mechanicus? Of ben je een denker en vind je het leuk om op complexe storingen te puzzelen?” Hij lacht: “En in de loop van de tijd zie je of iemand beter functioneert met een aai over zijn bol of met een schop onder z’n kont.”

Testen van talent

Naast het opleiden, richten Bert en zijn collega’s bij Goflex zich ook op het testen van mensen. “Als er bijvoorbeeld bij Shell een groot onderhoud staat gepland, zijn er tijdelijk veel extra fitters nodig. Die worden hier getest. Bij veel beroepen waar wij voor opleiden, bestaat een baangarantie. Techneuten zijn echt nodig!”

Bert Beyer

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg