Ati Bastiaanse maakt… choripán

Acht jaar geleden gingen Ati Bastiaanse en Cock den Breejen voor het eerst naar Argentinië om er bij nacht de tango te dansen. In maart 2016 versloegen ze er 66 Argentijnse teams in een landelijke wedstrijd voor het beste nationale broodje choripán: verse worst op een lekker broodje. Dat leverde ze onder andere een felicitatie van koningin Maximá op.

Ati Bastiaanse (59) heeft met haar partner Cock den Breejen (61) sinds november 2015 helemaal haar draai gevonden in hun Argentijnse restaurant La Salita aan de Hoogstraat 52. Cock, voorheen softwareontwerper in de ICT, kan er als kok en als ‘de choripán-man’ eindelijk zijn passie uitvoeren waarvan hij al droomt sinds hij acht jaar was.

Zijn Schiedamse opa was de laatste officiële stadsvisser van Nederland en droeg hem al bijzondere visrecepten over. Ati werkt nog steeds twee dagen per week als kleuterleidster in groep 1 bij de Peperklip, en heeft het Kindertheater Dotje en Lotje.

Argentijnse ambassadeur

Het grote succes voor ‘de choripán-man’ kwam toen Cock in Delft met zijn BBQ-bakfiets met zonnepaneel zijn Argentijnse worstenbroodjes stond te verkopen. “Een keurige heer ondervroeg mij een uur lang in het Spaans en Engels en proefde alles. Hij bleek later de ambassadeur van Argentinië te zijn en was zo enthousiast, dat hij ons vervolgens voor allerlei evenementen inhuurde. Voor het WK met Argentinië, het ambassadefestival, et cetera. Daardoor is La Salita ook geopend door de Cultureel Attaché van Argentinië… een hele eer!”

Recepten van oma

“Ik ben het organiserend talent, ook in de keuken”, lacht Ati. “En Cock verzint de meest gekke gerechten. We werken nauw samen in La Salita, met onze fietsBBQ en Foodtruck op festivals en bij evenementen.”

Ze staan erom bekend dat zij de échte Argentijnse gerechten kunnen maken. Veel recepten komen uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, waardoor het voor Argentijnen smaakt ‘zoals bij oma thuis’. Daarnaast maken ze ook ultra-moderne grill-gerechten van chefs als Mallmann.

Elke zes weken is er een nieuwe menukaart. Alles vers en niet gefrituurd. Cock: “Ons vlees komt voornamelijk uit Argentinië, maar voor de worsten gebruiken we duurzaam vlees uit Nederland.”

Keuken voor 600 man

Restaurant La Salita beschikt over een schitterende keuken. Ati lacht trots: “Tweedehands gekocht! Het was de keuken in de gevangenis van Veenhuizen. We kunnen hier voor zeshonderd man koken als het moet.” In die keuken werd ook het unieke recept voorbereid waarmee ze de ‘speciale vermelding voor de creativiteit en het samenbrengen van de multiculturele gastronomie’ in Cordobá wonnen. Het leverde een applaus op van 10.000 Argentijnen, 9 interviews in het Spaans voor 7 TV-zenders en tal van krantenartikelen.

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg