Anne Rats maakt… theater

In 2015 verhuisden acteurs, theatermakers en partners Anne Rats en Koen Wouterse van Amsterdam naar Schiedam. Ze vielen als een blok voor “de stad waar alles mogelijk is”. Begin 2016 richtten ze er met Yorick Zwart het Stadstheatergezelschap De Stokerij op.

“Ja, een stàds-theatergezelschap”, benadrukt Anne. “Met onze Stokerij willen we voor álle Schiedammers theater maken. Zo openheid en betrokkenheid mogelijk. En voor HAMLET zijn we bezig met het verbinden van dansers, zangers, muzikanten, acteurs, ondernemers van jong tot oud. Iedereen mag er trots op zijn dat Schiedam een stad is waar je samen tot mooiere dingen komt dan je ooit had gedacht!”

Otje

Anne werd zelf al jong acteur als hoofdrolspeelster in de kinderserie Otje op basis van het boek van Annie M.G. Schmidt. Die serie draait nog steeds via HBO. In 2010 studeerde zij af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, afstudeerrichting toneel. Ze speelde bij het Nationale Toneel, in tal van film- en serierollen voor TV en schrijft theaterstukken.

Hamlet anno 2016

Vanaf juni gaan honderden Schiedammers meedoen aan hun theaterbewerking van HAMLET anno 2016. “Dit jaar is Shakespeare 400 jaar overleden, maar we laten zien dat zijn thema’s nog steeds aansprekend én van nu zijn. Daarom hebben we voorafgaand aan HAMLET een serie theatrale lezingen met professionele acteurs georganiseerd in de Bibliotheek in de Korenbeurs met als titel ‘Shakespeare Dood of Groot?’. Daarin praten we over het stuk en spelen we een tekst op verschillende manieren. Overigens is er nóg een mooie Hamlet in het Julianapark, in mei. Dus hij leeft écht!”

Honderden Schiedammers

In juni starten 16 voorstellingen van de moderne HAMLET met 10 professionele acteurs, 12 amateurspelers, een artistiek team van 15 mensen, 4 technici, 10 koren, 16 orkesten en 40 basisschoolleerlingen. “Hamlet is een Schiedammer”, lacht Anne en wijst op haar T-shirt. Vol enthousiasme vertelt ze over het stadsspektakel dat start in de Korenbeurs, en waarin spelers en publiek lopend en dansend richting Stadserf gaan. “Schoolkinderen spelen daar als een soort voorgerecht in 5 minuten de hele Hamlet, zodat iedereen het verhaal begrijpt.”

Andere rol, andere bril

Inmiddels oefent het gezelschap in de voormalige bibliotheekruimte aan het Stadserf. “We zijn er echt voor de Schiedammers en willen met ons theater naar de stad, problematiek en ontwikkelingen kijken. Met theater kun je mensen in een andere rol zetten en een andere bril op zetten.”

Anne Rats-Jan van der Ploeg

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg