André Pruijssers maakt geluidsinstallaties

Als er een uitvaart is van een lid van het Koninklijk Huis in de Nieuwe Kerk in Delft, zorgen André Pruijssers (56 jaar) en zijn collega’s dat alles voor iedereen goed verstaanbaar is. Ze bouwen zelf al decennia luidsprekerzuilen op maat die inmiddels in zo’n 500 kerken en grote openbare gebouwen in Nederland én in het buitenland hangen.

Aan de Jan van Galenstraat op het bedrijventerrein Vijfsluizen huist AV Media Planet dat tot eind 2015 Audio Control heette. André Pruijssers is al sinds 1989 eigenaar van het bedrijf dat op gebied van audiovisuele zaken ontwerpt, installaties levert, beheer doet én verhuurt. En André bouwt zelf de luidsprekerzuilen.

Koninklijk Huis

In verschillende ruimten staan op planken tot het plafond kratten met snoeren, koppelingen, lampen, etc. “We hebben vrijwel ook alles op het gebied van bijvoorbeeld beamers en narrowcasting. Veel werk verrichten we nu bij scholen waar interactieve whiteboards een belangrijk deel van het onderwijs vormen.” Vol trots staat hij stil in de gang waar de bedankbrieven van het Koninklijk Huis ingelijst hangen voor het geluid bij de uitvaarten van Claus, Juliana en Bernhard.

Elektrotechniek

Na zijn MTS-opleiding elektrotechniek met bedrijfskunde als keuzevak, begon André met het bouwen van telefooncentrales voor de toenmalige PTT, waar hij als 25-jarige opleider werd. Op zijn dertigste nam hij Audio Control over dat in de toptijd uitgroeide naar 14 man. Nu werkt hij in zijn pand op Vijfsluizen met 6 collega’s.

Op maat bouwen

Akoestiek en goed geluid blijven André’s persoonlijke hobby’s. Hij glimt bij zijn werktafel: “Het is prachtig om zelf geluidsinstallaties en luidsprekerzuilen te bouwen. Helemaal op maat. Bijvoorbeeld voor de Grote- of Sint Janskerk in Schiedam. En voor de Friese Kerk in Rome. In dat soort monumentale en historische gebouwen moet je ook voorzichtig en respectvol met de aanleg omgaan. Verstaanbaarheid is belangrijk bij een kerkdienst, een concert, presentatie, et cetera.”

Moeilijke akoestiek

Hij praat honderduit over moeilijke akoestische ruimten, zoals de Humanitas-vestiging aan de Bergweg met een atrium van wel 10 meter hoog. “Daar kon je elkaar op 2 meter al niet meer verstaan. We hebben daar een mooie geluidsinstallatie geleverd!” André kijkt tevreden terug op vele projecten waar hij een geluidsinstallatie heeft geleverd. “Als wij op een locatie het geluid mogen regelen, kan iedereen in ieder geval horen wat er gezegd wordt.”

Interview: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg