Joia Rath

In gesprek met Joia Rath singer songwriter & zangdocente. Haar studie aan het Rotterdamse conservatorium Codarts bracht de Brabantse Joia naar Schiedam. 

meer info >

Jarle Lourens

In gesprek met Jarle Lourens, alias woordkunstenaar Charlie Dichter. Iedereen heeft wel iets te vertellen. Maar als je je verhaal deelt met anderen, brengt dat mensen dichter bij elkaar.

meer info >

Manja van de Plasse

In gesprek met Manja van de Plasse. Ze is geboren en getogen Schiedamse en S’DAMBASSADEUR in hart en nieren. Ze spreekt vol passie over de dingen die ze doet en inspireert daarbij haar omgeving.

meer info >

Martijn van Vliet

In gesprek met Martijn van Vliet, Bootsman Zeekadetkorps Schiedam. Martijn van Vliet is 24 jaar en in het dagelijks leven werktuigbouwkundig ingenieur.

meer info >

Melissa Holleman

Ze woont al haar hele leven in Schiedam, is hoofd van de pedagogische afdeling binnen KomKids en medeorganisator van het Sinterklaaspaleis. Melissa is Schiedamse in hart en nieren. 

meer info >

Willemijn Sneep & Susan Uiterwijk

Het Schiedamse stadspark De Plantage bestaat 250 jaar! Reden genoeg voor Willemijn Sneep en Susan Uiterwijk om hun lievelingspark aan heel Nederland te laten zien tijdens cultureel foodfestival Proef! De Plantage. 

meer info >

Sander Versluys

Zijn missie voor de Ronde Tafel was het creëren van zichtbaarheid in de stad. Schiedam positief in de schijnwerpers zetten. En dat is hem gelukt! In 2012 kwam het zelfs tot een dubbel wereldrecord met de Schiedamse lipdub!

meer info >

Niels van Lingen maakt...warmtepanelen

Van Heekstraat 15 | website

In de Schiedamse Van Heekstraat hebben Niels van Lingen en zijn vader Ron het druk met hun bedrijf ThermIQ. Hun verwarmingspanelen, die gebaseerd zijn op infrarood, worden met de dag populairder.

meer info >

Ruud en Huib maken...duurzame energie

| website

Hoe zorgen we ervoor dat Schiedam in 2030 energieneutraal wordt? En hoe realiseren we de gemeentelijke plannen in de Duurzaamheidsagenda Schiedamduurzaam.nl, zoals het bezuinigen van 47 kiloton CO2 tot 2020?

meer info >

Henk de Jong maakt...een oefenfabriek

Jan van Galenstraat 2 | website

Je werkt in de industrie en je wilt certificaten behalen. Hoe kun je oefenen? Henk de Jong glundert bij de oplossing die zijn werkgever KH Engineering samen met 6 andere bedrijven gaat bieden.

meer info >

Connor Klein

Lange Haven 54 | website

In het weekend is hij met z’n surfboard op het water te vinden. Doordeweeks maakt hij de lekkerste chocolade. Connor Klein is chocolatier bij De Bonte Koe Chocolade.

meer info >

Jolande Bosch maakt … atelierkennis

Kunst kan leuk zijn om aan de muur te hangen. Professionele kunstenaars zorgen echter niet perse voor ‘iets leuks’ maar voor een spiegel van de tijdgeest. 

meer info >

Jolanda van der Spek maakt … implantaten

De Brauwweg 17 | website

Jolanda van der Spek (42 jaar) en haar ongeveer 60 collega’s bij FMI Instrumed, zijn gespecialiseerd in fijnmechanische instrumenten maken.

meer info >

Dennis Russcher maakt … veiligheidslicht

Strickledeweg 13 | website

De Petronas Towers in Kuala Lumpur, Wembley Stadion en The Gherkin Tower in Londen. “Je vindt de waarschuwingslichten over de hele wereld”, vertelt Dennis trots.

meer info >

Sjoerd Haakman maakt ... pasta

Lange haven 24-26 | website

Sjoerd Haakman (37 jaar) is de chef-kok van Prego. Zeven dagen per week rollen er verrukkelijke gerechten uit zijn kleine keukentje in de voormalige distilleerderij.

meer info >

Jackie Habets maakt … hoeden

Westvest 10 | website

Precies 25 jaar geleden besloot Jackie Habets (52) haar passie te gaan volgen en opende ze haar Hoedenatelier What’s Up aan de Grote Markt in Schiedam.

meer info >

Kenneth Walden maakt … analysers

De Brauwweg 13 | website

Hoe komt het dat spijkerbroeken altijd de juiste kleur hebben, ook al worden ze op verschillende plekken in de wereld gemaakt? 

meer info >

Marc Groenendijk maakt … reuzen-raderen

De Brauwweg 60 | website

Big Wheels in Londen, het Dubay I van 260 meter hoog? Of op Staten Island in New York van 180 meter hoog. Wie ontwerpt het grootste reuzenrad ter wereld? Ja echt … het Schiedamse bedrijf KCI!

meer info >

Sebastiaan van Bokkel

| website

Drie jaar geleden gestart en nu al de ene na de andere mooie prijs binnen gesleept. Sebastiaan van Bokkel, mede-eigenaar van Bobby’s Gin Company vertelt er met trots over.

meer info >

Yarin vd Bend maakt … glasverpakkingen

Buitenhavenweg 114-116 | website

Het werk in de enorme fabriek aan de Buitenhavenweg is een prachtig spektakel. Keurig tussen de gele vloerlijnen loopt Yarin van der Bend (27 jaar) door allerlei afdelingen in de glasfabriek naar ‘de warme kant’.

meer info >

Eloisa Ramos maakt … vakkleding

Van Cleeffstraat 4-6 | website

Verborgen in een bedrijfspand in de Van Cleeffstraat, werkt Eloisa Ramos met een team van patronensnijders, naaisters en 2 directeuren aan opdrachten voor tal van Europese landen. 

meer info >

Sander de Gier maakt…gitaren en bassen

Admiraal Lucashof 15 | website

Waarom zijn Henny Vrienten van Doe Maar en wereldberoemde bassisten als Marcus Miller en Richard Bona zo blij met bassen uit Schiedam?

meer info >

Theo de Rooij maakt...meel

Noordvest 40 | website

Als peuter van 3 werd Theo de Rooij al ‘wild’ als hij met zijn ouders langs een molen reed. Als jongetje van 7 mocht hij naar de molen in de buurt om mee te kijken naar het werk van de molenaar.

meer info >

Leon van Spijk maakt … elektrische fietsen

Jan Evertsenweg 28 | website

Matthijs van Nieuwkerk, Mari van der Ven, Leo Alkemade en binnenkort Frank de Boer rijden op een fiets uit Schiedam. Ontwerper Leon van Spijk startte samen met zijn vrouw Roos in 2011 hun bedrijf Spiked Cycles B.V.

meer info >

Denis Polderman maakt … schone grond

Nieuwe Waterwegstraat 52 | website

Boskalis Environmental reinigt al sinds 1997 jaarlijks zo’n 300.000 ton verontreinigde grond. Denis Polderman (44 jaar) en zijn 11 collega’s beheren daar de indrukwekkende grondreinigingsinstallatie. 

meer info >

Edwin Voûte

Grote Markt 39 a | 010-4551561 | website

In november exposeren ze in Londen werk van Nederlandse kunstenaars welke verbonden zijn aan hun galerie. Edwin en Annemarie Voûte zijn de eigenaren van de Artipico Art Gallery.

meer info >

Mick Groenewegen

Hij is een Groenewegen en een ginger. Twee dingen die niet mogen ontbreken in dit verhaal over Mick Groenewegen (11 jaar), aldus de jonge acteur zelf. Hij speelt in de film 'Meester Kikker' die in Wenneker Cinema draait. 

meer info >

Edith Gruson maakt … tentoonstellingen

Tuinlaan 64 | website

Wie bladert in het overzicht van alle tentoonstellingen die Edith Gruson maakte, van New York tot Bremen, wordt getroffen door de enorme afwisseling.

meer info >

Astrid van Pelt

Westvest 38 | website

Met Frenk Kok is ze al 17 jaar eigenaar van het Schiedamse organisatiebureau Fun-key Events. Astrid van Pelt organiseert vele evenementen, waaronder de Brandersfeesten en de Woonbeurs.

meer info >

Rob Batenburg maakt … molens

Elzensteeg 2 | website

De herbouw van Molen De Nieuwe Palmboom in 1989, waarin nu ook het molenmuseum is gevestigd, was voor Rob Batenburg en zijn collega de 1e klus als Restauratiewerkplaats.

meer info >

Granny’s Finest maken … breisels

| website

50 dames (en 1 heer) breien in Schiedam de sterren van de hemel. Granny’s Finest is een onderneming die topontwerpers verbindt aan breiende ouderen. De prachtige breisels zijn o.a. te koop in de Bijenkorf. 

meer info >

Britt Eerland

Een trotse Schiedamse en Schiedam is trots op haar. Toptafeltennisster Britt Eerland komt uit voor Team NL bij de Olympische Spelen in Rio. Lees meer over haar liefde voor S'DAM. 

meer info >

Vrijwilligers maken … moutwijnjenever

Lange Haven 74 | 010-2469676 | website

In het Jenevermuseum aan de Lange Haven maken enthousiaste stokers authentieke moutwijnjenever op ‘originele Schiedamsche wijze volgens 17e eeuws recept’.

meer info >

Richard Gielen maakt … metingen

Admiraal de Ruyterstraat 24 | 010-2934444 | website

MRC Techniek Rotterdam B.V. is gevestigd aan de Admiraal de Ruyterweg in Schiedam. Richard Gielen werkt bij deze enorme machinefabriek en reparatiewerkplaats als controleur bij de kwaliteitsdienst. 

meer info >

Karin Cox maakt … boeken weer houdbaar

Stationstraat 103 | 010-4625701 | website

Oude boeken zijn veel meer dan alleen historisch erfgoed. Het zijn bijvoorbeeld vaak familie-erfstukken. Karin Cox werkt als boekrestaurator met veel liefde aan alle ‘papieren kindjes’.

meer info >

Nouchka Fontijn

Geboren in Schiedam en topsportster in hart en nieren. Bokster Nouchka Fontijn is voor TeamNL naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

meer info >

Piet van den Akker maakt … potgrond

Nieuwe Waterwegstraat 34 | 010-4272177 | website

Als je groenten, bloemen of planten koopt in een winkel, waar dan ook ter wereld, is de kans groot dat die producten zijn opgekweekt in potgrond uit … Schiedam.

meer info >

Andries maakt … offshore platforms

Karel Doormanweg 35 | 010-2883000 | website

Op zijn kantoor in de voormalige ‘Timmerfabriek’ aan de Karel Doormanweg, ontwikkelt projectmanager Andries Hofman (41) met zijn collega’s bij GustoMSC gigantische mobiele platforms voor op zee.

meer info >

Peter maakt … jenever

Hoofdstraat 14 | 010-2462929 | website

In heel Nederland kent men KETEL 1 Jenever van Distilleerderij Nolet. Peter werkt er al 21 jaar en is sinds 10 jaar meesterstoker. 

meer info >

Ati Bastiaanse maakt… choripán

Hoogstraat 52 | 06-48772602 | website

Acht jaar geleden gingen Ati Bastiaanse en Cock den Breejen naar Argentinië om er bij nacht de tango te dansen. In 2016 versloegen ze 66 Argentijnse teams voor het beste nationale broodje choripán.

meer info >

Jean-Paul Batenburg

Nieuwsticht 5 | website

Hij had een vooruitziende blik toen hij eigenaar werd van de Schiedamse distilleerderij Onder de Boompjes. Jean-Paul Batenburg wilde af van het ‘oude-mannetjes-imago’ en mikte op liefhebbers vanaf 30 jaar.

meer info >

Rodin Wiersma maakt… lassen

Westfrankelandsedijk 9 | 010-4279200 | website

Toen Rodin Wiersma in groep 8 van de basisschool een lasser aan het werk zag waar de vonken in het rond spatten, dacht hij: dàt wil ik worden! Hij is nu 18 jaar en last al 2 jaar bij HSM.

meer info >

Anne Rats maakt… theater

| website

Acteurs, theatermakers en partners Anne Rats en Koen Wouterse vielen als een blok voor “Schiedam, de stad waar alles mogelijk is”. Met Yorick Zwart richtten ze het Stadstheatergezelschap De Stokerij op.

meer info >

Wiebe Hoogeveen maakt… goulashsoep

Plein Eendragt 7b | 010-4270090 | website

Foodtruck-festivals zijn ‘hot’. Tussen de tot hippe snackbar omgebouwde VW-busjes is het stoere legergroene Goulash-Kanon van Wiebe Hoogeveen (60 jaar) een bijzondere trekker.

meer info >

Zulkani Demirci maakt… afsluiters

Fortunaweg 30 | 010-4951629 | website

In elk schip zitten afsluiters (valves) waarmee je stromen water, olie of voedingsmiddelen in de leidingen kunt stoppen. Bij Sea Valves Services zorgt Zulkani Demirci voor fikse revisiebeurten.

meer info >

Ludmilla Skinner

| website

Ludmilla Skinner woont inmiddels meer dan 10 jaar in Schiedam Noord, tegen het mooie Midden-Delfland aan. Ze coacht en traint vrouwen en organiseert 15 september de Ladies Fair.

meer info >

Don van Galen maakt… water

Mercuriusweg 8 | 010-4091200 | website

Vanuit zijn werkplek bij Hatenboer-Water kijkt Don van Galen op de langsstromende Waterweg. Met zijn collega’s zorgt hij dat machines drinkwater en bruikbaar proceswater maken uit onder andere zeewater.

meer info >

Sjef Henderickx maakt beelden

Weide 11 | website

Zijn vader en oom, beiden gevierd kunstenaars, waren arm in de vijftiger jaren. Dus wilde Sjef Henderickx archeoloog worden. Inmiddels is Sjef een internationaal bekend beeldend kunstenaar. 

meer info >

Marian Weeda maakt mozaïek

| 06-50593325 | website

In haar mozaïek-atelier ‘Stukje Bij Beetje’ staan talloze rekken met kratten. Marian Weeda toont de porseleinen en aardenwerken scherven en vierkante stukjes glas. “Scherven brengen echt geluk!”

meer info >

Alberto en Elisa - Crossfit Schiedam

Nieuwe Haven 99A | 06-31003508 | website

Achter de deur van Nieuwe Haven 99a gaat sinds een jaar een hele nieuwe wereld schuil. CrossFit Schiedam, de wereld van Alberto en Elisa Rodriguez.

meer info >

Atilla Tavasli maakt scheepsmotoren

Algerastraat 20

Er wordt hard gewerkt in de hal van Nicoverken. Monteur Atilla Tavasli (38 jaar) is druk bezig met het schoonmaken van een enorme cylinderkop van een scheepsmotor. 

meer info >

Anne Rats - Stadsgezelschap De Stokerij

Bijna een jaar woont ze in Schiedam en ze is verliefd op de stad. Samen met Yorick Zwart en Koen Wouterse heeft deze prachtige actrice stadsgezelschap De Stokerij opgericht. 

meer info >

LUUK EN CASPER - LUCAS DRINKWINKEL

Grote Markt 15 | 010-7371319 | website

Allebei komen ze uit Schiedam. Luuk Elderkamp en Casper van Hattum, de eigenaren van LUCAS Drinkwinkel. Hun insider tips over S'DAM.

meer info >

Luuk Verzijden maakt alles van ijzer

Buitenhavenweg 140 | website

Omgeven door lashelmen en zware tangen smeedt Luuk Verzijden (28) op zijn vuren met gloeiende kolen uiteenlopende ijzeren waren. Als ‘Smederij Rookbaard’ is hij bekend vanwege zijn BBQ’s van olievaten.

meer info >

Cindy van Bellen maakt schoon

Al 15 jaar maakt Cindy van Bellen (43) samen met haar collega’s van de Argos Zorggroep de slaap-, bad- en huiskamers schoon in Geriatrisch centrum de DrieMaasStede aan de Voorberghlaan in Schiedam-Kethel. 

meer info >

Ronald maakt chocoladekunst

Lange Haven 54 | 010-4732751 | website

Na zijn koksopleiding groeide hij via de patisserie door naar banketbakker, en nu is hij chocolade-kunstenaar. Ronald den Hollander (41) werkt al 14 jaar met trots bij Chocoladekunst De Bonte Koe. 

meer info >

Michael Boekholt maakt koffie

Dam 2 | 010-4733016 | website

Al sinds zijn jeugd heeft Michael Boekholt (32) een passie voor koffie. Inmiddels schenkt hij in zijn Brasserie De Beurs aan de Dam menig bakje topkoffie. Regelrecht uit de kelder waar hij de bonen brandt.

meer info >

Seda van der Spek maakt theatershows

Stadserf 1 | website

Ze is een onzichtbare kracht die in de coulissen van Theater aan de Schie bij theatershows zorgt voor de juiste decors op het juiste moment. Seda van der Spek (27) bedient als theatertechnicus maar liefst 48 ‘trekken’.

meer info >

Cor Hoogstraten

"Het is fantastisch wonen hier. Ik zou ook niet graag weg willen..."
meer info >

Boukje de Haas

"Ik vind de binnenstad geweldig. Een mix van cultuur en natuurlijk de oude historie..."
meer info >

Jan Schrijver

"Dat weten de meeste mensen die naar Schiedam komen niet, maar Schiedam-Noord is ook heel mooi..."
meer info >

Sjef Henderickx

"Schiedam is een unieke stad door de jeneverindustrie. Dit heeft de stad gevormd en haar sfeer gegeven..."
meer info >

Noa Alkadi

"De molens zijn heel bijzonder. Voor ons zijn ze heel normaal, maar voor anderen heel bijzonder eigenlijk..."
meer info >

Zeynep Erdogan

"Ik kende mijn eigen buren niet eens, en hier ken ik eigenlijk heel de buurt wel..."
meer info >

Margreet Buitenhuis

"We hebben elke dag een levend schilderij voor ons. Het is hier zo schitterend en apart...."

meer info >

Luuk Elderkamp maakt... gezelligheid

Grote Markt 15 | 010-7371319 | website

Samen met zijn zakelijk partner Casper van Hattum (32 jaar) runt Luuk Elderkamp (30 jaar) LUCAS Drinkwinkel aan de Grote Markt. Geen winkel, maar een mooi café met zonnig terras dat uitzicht biedt op het stadhuis.

meer info >

Bert Beyer maakt technici praktijkklaar

Daniël Pichotstraat 10 | 088-1600500 | website

Bij opleidingscentrum Goflex aan de Daniël Pichotstraat begeleidt Bert Beyer (49) al 10 jaar leerlingen installatietechniek. Elk jaar worden daar zo’n 100 studenten klaargestoomd voor de praktijk en de toekomst!

meer info >

Fred de Jong maakt… likeuren

Buitenhavenweg 98 | 010-4279700 | website

Hij werkt al 32 jaar bij De Kuyper dat al meer dan 100 jaar gedistilleerde dranken produceert. Fred de Jong (56 jaar) is daar de meesterdistillateur. 

 

meer info >

Onzichtbare ‘makers’ zichtbaar maken

Jan van der Ploeg (56 jaar) volgde ooit de sociale academie om het vakbondswerk in te gaan. Maar zijn hobby fotografie werd zijn werk. De prachtige fotoserie ‘Werkers van Schiedam’ staat in 2016 centraal in het themajaar ‘Schiedammers Maken…’

meer info >

Joost Hoppstein maakt sporters fit

Nieuwe Damlaan 845 | 010-7891600 | website

Al 21 jaar maakt sportfysiotherapeut Joost Hoppstein (49) sporters weer fit. Zijn droom was profvoetballer, maar hij belandde ‘aan de andere kant van de bal’. Zijn doel is nu om mensen weer fit te krijgen én te houden.

meer info >

André Pruijssers maakt geluidsinstallaties

Jan van Galenstraat 28 | website

Als er een uitvaart is van een lid van het Koninklijk Huis in de Nieuwe Kerk in Delft, zorgen André Pruijssers (56 jaar) en zijn collega’s dat alles voor iedereen goed verstaanbaar is.

meer info >

Dick Jansen maakt gin

Zijlstraat 56 | 010-4091000 | website

Vanaf zijn schilderij blikt de oude Herman Jansen neer op zijn nazaat Dick Jansen, die inmiddels meer maakt dan alleen jenever. Van Sonnema Berenburgh tot Joseph Guy cognac, van Notaris jenever tot likeur.

meer info >

John Breuker maakt staal nog harder

Karel Doormanweg 39 | 010-4345588 | website

Aan de Karel Doormanweg 39 staat Neerlands grootste private staalharderij: Dominial. Samen met 20 collega’s zorgt John Breuker al ongeveer 2 decennia dat stalen onderdelen de juiste hardheid krijgen. 

meer info >