1 oktober 2022 - 15 januari 2023

VERBORGEN IN STEEN

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 1 oktober t/m 15 januari
Check ook de website

De Schiedamse kunstenaar Piet van Stuivenberg was een echte vakman en een harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. In het Stedelijk Museum Schiedam bekijk je een interessante tentoonstelling van zijn werk.

    

Ambacht en abstractie 

Van Stuivenberg begon al vroeg met beeldhouwen. Hij is pas twintig jaar oud, ambachtelijk opgeleid als steenhouwer en pottenbakker, als hij aan de Rotterdamse academie begint met een kunstopleiding. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. 

Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk.  

Zoekend hakken 

Van Stuivenberg werkt op een bijzondere manier. Hij ziet de beelden van tevoren in het materiaal verborgen zitten, en vindt het zijn taak om ze zichtbaar te maken. Zonder schets of voorstudie hakt hij zijn vormen direct uit de steen of het hout. Zo ‘bevrijdt’ hij de vorm uit het materiaal, en ontstaat het beeld al zoekend en hakkend gaandeweg. Een werk waarin je dit proces goed terugziet, is De Eene uit 1954. 

Een man van weinig woorden

Van Stuivenberg leeft en werkt zijn leven lang in Schiedam. Op veel plekken in de stad, zowel buiten op straat als in Schiedamse woonkamers, is werk van hem te vinden. 

In 1949 ontvangt Van Stuivenberg zijn eerste opdracht voor een werk in de openbare ruimte. Het wordt het eerste abstracte beeld in Rotterdam. Op 67-jarige leeftijd heeft de beeldhouwer zijn eerste museale solotentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen.  

Van Stuivenberg brengt zijn tijd het liefst door in de werkplaats, maar hij sluit zich ook aan bij vooruitstrevende kunstenaarsgroepen als Vrij Beelden en R 33. Met zijn kunstenaarscollega’s zet hij zich in voor de waardering van de moderne kunst.  

De kunstenaar is echter ook een man van weinig woorden, en zijn werk aanprijzen ligt hem niet. ‘De één praat honderd uit en kan het mis hebben, de ander zwijgt en kan het ook mis hebben. Ik zwijg liever’, is één van zijn gevleugelde uitspraken.

In Stedelijk Museum Schiedam spreken de sculpturen van Piet van Stuivenberg voor zichzelf. 


Aanmelden