29 juni 2022

The Incredible Shrinking Man

Waar: Bibliotheek Schiedam, Korenbeurs
Wanneer: Wo 29 juni
Hoe laat: Om 20 uur
Tickets: €5,00 (leden van bibliotheek en scholieren: €3,50)
Tickets reserveren en meer info: Check de website

Kan het lichaam kleiner? Wat is daarvoor nodig? En wat zijn de gevolgen? Kunstenaar/onderzoeker Arne Hendriks presenteert zijn onderzoek naar de mogelijkheid om een mens te creëren van 50 centimeter, een mens die beter op de aarde past.

  

Bloedserieus  

In de lezing, waarmee Hendriks tot en met eind oktober door het land trekt, deelt de kunstenaar/onderzoeker samen met actrice Isil Vos zijn visie en kennis over krimp. Krimp van ons grondstof- en energieverbruik, onze reislust, onze agenda’s en zelfs dus ons lichaam. Hij maakt het publiek op serieuze én ontregelende wijze deelgenoot van de dilemma's, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zich heeft. Hendriks betoogt dat we de wereld kunnen redden door kleiner te worden. Een grapje? Nee, Hendriks, zelf 1.95m lang, is bloedserieus.  

Future Concepts Award  

Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. Het belang van het onderzoek wordt inmiddels erkend door wetenschappers en kunstenaars. De wens om te krimpen staat hierbij centraal. Om tot verandering te komen, moeten we ons eerst kunnen voorstellen dat iets kan veranderen en dat ook willen. Kunnen we met net zoveel passie verlangen naar minder?   

Over Arne Hendriks  

Arne Hendriks is onderzoeker, kunstenaar en kunsthistoricus. Op speculatieve wijze onderzoekt hij, gevraagd en ongevraagd, de huidige en toekomstige relatie tussen homo sapiens en de aarde. Hij verdeelt zijn tijd tussen het krimpen van de mens, artistiek-wetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige groei, het bouwen van een eiland van vet en de toekomst van werk. Daarnaast geeft Hendriks les aan de Universiteit van Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Momenteel doet Hendriks bij de WUR (Wageningen University & Research) in residence onderzoek naar de eiwittransitie.  

Beeld  
Arne Hendriks. Fotografie: Peter Lipton  
The Incredible Shrinking Man
 

S'DAM TIPT!

jurassic encounter

jurassic encounter

Laad- en losfestival

Laad- en losfestival

150 jaar Nieuwe Waterweg - Schiedam

150 jaar Nieuwe Waterweg - Schiedam

Terug naar tours & lezingen

Aanmelden