11 november 2022 - 3 februari 2023

Straks gaat het jenever sneeuwen

Waar: Lange Haven 74
Wanneer: Van 11 noveber t/m 3 februari
Hoe laat: Di t/m zo van 11 - 17 u

Check de website

In de tentoonstelling ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ staat 3 eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie centraal.  

Straks gaat het jenever sneeuwen 

De titel ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘De veelheid aan jeneverpoëzie, ook hedendaagse, nodigt uit om deze voor het voetlicht te brengen.  
Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.  

Jenevermuseum & Museummolen De Walvisch 

In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers 4 thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een 5e thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.  

Schrijvers aan de Toog 

Vanaf 10 december hebben de vitrines van de Korenbeurs een jeneverthema. Behalve de tentoonstelling worden in nauwe samenwerking met de Bibliotheek Schiedam diverse projecten gerealiseerd.  

De tentoonstelling wordt geopend met de jaarlijkse Schrijvers aan de Toog op 10 november: In een aantal cafés en kroegen wordt voorgedragen uit eigen werk en uit de zeer rijke collectie jenevergedichten. De voordragers zijn landelijk bekende schrijvers en dichters met een duidelijk Schiedamse connectie.  
Verder worden gezamenlijk evenementen georganiseerd en staan educatieprogramma’s rondom de Poëzieweek (26 januari – 3 februari 2022) op de agenda.  

Collectie Nationaal Jenevermuseum Schiedam  

Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over het heden, verleden en de toekomst van de jeneverindustrie in Schiedam en geheel Nederland.

In de historische branderij wordt moutwijnjenever gestookt volgens de oud-Hollandsche methode naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam Old Schiedam. 

De tentoonstelling ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ is een initiatief van het Jenevermuseum in Hasselt, Belgie.  

S'DAM TIPT!

Jeneverfestival 2023

Jeneverfestival 2023

The Lasses | Bibliotheek Schiedam 

The Lasses | Bibliotheek Schiedam 

Stipendium Schiedams Water

Stipendium Schiedams Water

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden