25 oktober 2023 - 14 januari 2024

Straatschat J&B x YETS Foundation

Waar: Stedelijk Museum Schiedam
Wanneer: Van 25 oktober t/m 14 januari
Check ook Stedelijk Museum Schiedam

Deze tentoonstelling is een bijzondere samenwerking tussen 20 Schiedamse jongeren, hun coaches vanuit YETS Foundation en het Rotterdams kunstenaarscollectief J&B (Jacob van der Zwan & Bert Frings). 

  

YETS jongeren en J&B

J&B leggen in hun sculpturen en video-installaties de archeologie van de straatcultuur vast. In het kader van het co-creatie programma Mijn Schiedam hebben J&B in nauwe samenwerking met de jongeren hún verhaal van de straat onderzocht. Graffiti, stickers en andere symbolen die zij vonden, zijn gebruikt om sjablonen te maken. Resultaat van deze samenwerking zijn twee grote muurschilderingen, die de straatbeleving van de YETS-jongeren tonen in de beeldtaal van J&B.

Muurschilderingen van de straat 

Als je goed kijkt zie je overal beelden en stickers op straat. Samen met J&B hebben de YETS-jongeren een beeldarchief gemaakt van allerlei straatuitingen. Soms met een commerciële, dan weer een politieke of territoriale betekenis. Welke stickers spreken hen aan of roepen iets bij hen op? Wat leeft bij de jongeren van Schiedam?

Workshops van de YETS-jongeren met J&B vormen de inspiratie voor de muurschilderingen in de tentoonstelling Straatschat. De jongeren hebben op basis van hun interesses een selectie gemaakt van alles wat zij op straat tegenkwamen. Met beelden uit deze workshops hebben de jongeren met J&B een wand vullende compositie gemaakt.

Kunstenaarscollectief J&B 

Dit proces sluit aan bij de werkwijze van J&B, die in hun werk heel bewust straatstatements zoeken in de openbare ruimte en deze combineren tot nieuwe beelden. Zij zien de straat als een afspiegeling van de samenleving, in al haar banaliteit, schoonheid en creativiteit. In installaties, sculpturen en vuilniszakschilderijen verbeelden J&B het onderbewuste van de samenleving zoals dat op straat via graffiti en stickers naar de oppervlakte borrelt. In Straatschat presenteren zij een grote muurschildering gebaseerd op hun tijd met de jongeren, de beelden van de straat en de verschillende verhalen die daarbij horen. 

Deze tentoonstelling is onderdeel van Mijn Schiedam, het programma waarmee het museum de wijken intrekt en samenwerkt met Schiedammers en Schiedamse organisaties. Zo is Straatschat een co-creatie met  YETS Foundation, een Schiedamse organisatie die zich inzet voor jongeren uit Schiedam en omgeving. Lees hier meer over  YETS Foundation. 

S'DAM TIPT!

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

uit armoede

uit armoede

Lekker bezig - sporten & bewegen in Schiedam

Lekker bezig - sporten & bewegen in Schiedam

Terug naar tentoonstellingen

Aanmelden